Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har precis kommit ur en pandemi, har ökade el- och lönekostnader. Läget är värre än någonsin” säger Leif Stinnerbom. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Teaterchefen på Västanå musik och teater: Tuffaste ekonomiska läget på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Inför 2024 ber Region Värmland om en höjning av det statliga kulturstödet på drygt 11 miljoner kronor för att täcka för ökade kostnader – men det finns bara 20 miljoner att dela på totalt i Sverige.

Värmland är den region som äskar mest pengar av alla Sveriges regioner. Men staten kommer bara tillföra ytterligare 20 miljoner kronor i kulturstöd nästa år – och de pengarna ska fördelas på 21 regioner.

Så oron är stor hos bland andra Västanå musik och teater.

– Så här hårt pressade tror jag aldrig att vi varit tidigare under mina över 30 år som teaterchef på Västanå teater, säger Leif Stinnerbom.

I klippet berättar Leif Stinnerbom om hur han ser på de ekonomiska förutsättningarna ser ut inför 2024.

Hållbara förutsättningar

Han gör en kort paus i repetitionerna av I domarens skepnad, vårens föreställning om en häxprocess, med premiär i februari. Leif Stinnerbom är angelägen att prata om det tuffa ekonomiska läget och om hållbara förutsättningar för de som skapar kultur i regionerna.

– Med tanke på det utsatta läget så gör Region Värmland det de kan för att hjälpa oss men man vill ju se något liknande från statens sida, säger han.

Kulturministern svarar

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) ger en bister bild av läget i sitt svar till SVT.

– Vi har behövt lägga en stram budget för att pressa ner inflationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.