Tehuset lägger ner verksamheten i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Tehuset i Karlstad som arbetar för att integrera invandrarkvinnor i det svenska samhället och att bekämpa hedersvåldet stänger sin verksamhet efter skolavslutningen. Det meddelar grundaren Soheila Fors.

I början av maj hamnade verksamheten i blåsväder då ett brev skrivet av Soheila Fors make, Kjell Fors, läckte ut på internet. Innebörden i brevet var att Tehuset skulle arbeta för att omvända muslimska kvinnor från islam till kristendomen.

– Det har varit som en mardröm. Jag har blivit hotad från olika håll. Min bil blev förstörd i går. Jag får obehagliga samtal där de kallar mig jävla invandrare och säger att jag har tagit pengar från staten, säger Soheila Fors.

Skandalen kring Tehusen

Dålig ekonomi orsaken

Hon säger att ekonomin inte bär och att det är för få besökare och att de därför tvingas stänga verksamheten. Beskedet fick Karlstad kommun ta emot via ett brev från Soheila Fors. Där skriver hon:

”Jag vill bara meddela att Tehuset i Karlstad stänger till skolavslutningen. Det gör ont att förlora ett barn men nu måste vi gå vidare. Med vänlig hälsning Soheila Fors”

– Vi hade 450 000 kronor i förlust förra året. Det har varit mycket under de här veckorna som har tagit mycket kraft från mig och mina medarbetare, säger hon till Värmlandsnytt.

Bidraget ska utredas

Karlstads kommun bidrar med 100 000 kronor till Tehuset för verksamhetsåret 2014. Under onsdagseftermiddagen sammanträdde Arbetsmarknads- och socialnämnden och där diskuterade man bland annat bidraget. Men något beslut om hur man hanterar det kom inte. Istället fick förvaltningen i uppdrag att utreda Tehusets verksamhet och det bidrag som har betalats ut.

Föreningen Khatoon öppnade Tehuset i Karlstad 2012 och har också tehus i Karlskoga och Jönköping. Den arbetar för att integrera invandrarkvinnor i det svenska samhället och bekämpa hedersvåld.

Men nu stängs verksamheten i Karlstad tillsvidare.

– Jag tycker inte att man ska stänga Tehuset. Jag tycker om det, säger Nazdar Hassanpour, en av kvinnorna som brukar besöka verksamheten i Karlstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen kring Tehusen

Mer i ämnet