”Trodde att han skulle döda mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska kvinnan var övertygad om att den nu åtalade 47-åringen skulle döda henne. I dag möttes de i rätten för att sätta punkt för en händelse som har fått både henne och hennes man att må både fysiskt och psykiskt dåligt.

Klockan är strax före åtta på kvällen den 28 november 2016. Det är halkigt ute och det norska paret kör lite långsammare än vanligt. De blir omkörda av en röd volvo och i den sitter en 47-årig man och en 20-årig kvinna som det norska paret i dag, för första gången sedan den här kvällen, möter i en rättssal i Värmlands tingsrätt. På ena sidan rättsalen sitter alltså det norska paret, som skulle åka till köpcentret i Töcksfors för att köpa mat och tobak. På andra sidan, ett par från Göteborg som rest till Töcksfors för att kanske hitta ett ställe att bosätta sig på.

När det norska paret svänger in på köptcentrets parkering får de syn på den röda volvon som kört ner en lyktstolpe.

– Vi tänkte inte så mycket på det, bara att det nog var ett gäng ungdomar som var ute och slirade med bilen, berättade den norske mannen för rätten i dag.

”Annars dödar jag dig”

De kör fram till en parkeringsplats som ligger nära entrén. Och eftersom paret är där så tätt inpå stängningstid springer kvinnan in i affären först. Mannen har precis parkerat bilen när dörren plötsligt rycks upp. Utanför står den 47-årige mannen, som precis kört ner lyktstolpen.

– Han skrek och sa att jag skulle ge honom de pengar det skulle kosta att reparera bilens skador. Han ville ha 40 000 kronor. ”Får jag pengarna, annars dödar jag dig!” skrek han.

Enligt den norske mannen ska 47-åringen ha blivit allt mer hetsig och också använt våld i form av en örfil mot honom. Vid det här laget ska den norska kvinnan ha börjat undra var hennes man befann sig. Hon tar sig ut på parkeringen och ser 47-åringen stå vid parets bil. Hon berättar för rätten att hon hör att mannen är upprörd och arg, men att hon tror att han är arg på sig själv för att han kört på lyktstolpen. Det är inte förrän hon sätter sig i bilen som hon förstår att ilskan är riktad mot hennes man.

Läs mer: Rättegång mot yxkastande man

Det som händer sedan är något som åklagaren i målet, Linda Karlsson, menar är försök till mord. 47-åringen ska ha skrikit till sin 20-åriga flickvän att hon skulle hämta en pistol i bilen. Flickvännen försöker lugna honom, men han blir arg och skriker åt henne. Till slut går hon till bilen, men någon pistol hittar hon inte. I stället kommer hon tillbaka med en kniv och en yxa. 47-åringen ska ha ryckt dessa ur händerna på henne. Den norska kvinnan börjar fippla med mobiltelefonen.

– Då skrek han att han skulle döda mig om jag ringde polisen. Jag tänkte ”jag måste springa, det här är ingen situation vi kommer kunna reda ut själva”.

Sagt och gjort. Den norska kvinnan ska ha sökt skydd i en godisbutik, men hack i häl ska 47-åringen ha kommit. Kvinnan berättar målande i rätten om det som hände i butiken.

– När jag ser honom komma försöker jag gömma mig, men det finns inte så mycket att gömma sig bakom. Jag ser en galning som springer och letar efter mig. Han skriker att jag ska komma fram, annars ska han döda mig. När vi får syn på varandra ser jag en galning framför mig, men så går han från att vara galen till att bli väldigt lugn. Det var som att han ställde in sig på målet – att döda. Jag förstod att det var väldigt allvarligt. Jag trodde att jag skulle dö.

Kammaråklagare Linda Karlsson tänker yrka på fängelse för den 47-årige mannen. Foto: SVT

Träffades av yxa i huvudet

Mannen ska sedan ha tagit tag i yxan, fört den bakom sitt eget huvud med båda händerna för att sedan slunga yxan mot kvinnan. Och yxan träffar. I huvudet. Men kvinnan har änglavakt. Det är inte det vassa bladet som träffar bakhuvudet, men kraften får henne att falla till marken. Därifrån ser hon hur 47-åringen sätter fart mot hennes man, som precis kommit in i godisbutiken. Han berättar:

– Jag ser hur han slungar yxan mot min fru och allt mitt fokus ligger på henne för jag undrade ju hur det gick. Jag lägger märke till att han börjar springa mot mig, jag en smäll och jag ramlar omkull. Sedan ser jag hur han slänger ifrån sig en kniv och springer därifrån.

Vad det är som träffar mannen i sidan är upp till rätten att avgöra. Åklagare Linda Karlsson hävdar att det är kniven som träffat mannen i sidan.

– Men tack vare att han haft en kraftig skoteroverall på sig så har kniven inte trängt igenom.

47-åringens försvarare Helena Glavmo Henriksson påpekar dock att teknikerna kommit fram till att skadan på overallen inte har uppkommit av ett eggvasst föremål.

Båda nekar till brott

47-åringen har i alla förhör nekat till att han skulle ha begått något brottsligt den där novemberkvällen. Inte heller hans 20-åriga flickvän anser att hon gjort sig skyldig till brott. Förutom misshandel, olaga hot och mordförsök så misstänks mannen också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel eftersom han efter händelsen i godisbutiken ska ha stulit det norska parets bil och orsakat en rad skador på den.

Åklagare Linda Karlsson säger till SVT Nyheter Värmland att hon ännu inte bestämt exakt vad hon kommer yrka på för straff för 47-åringen och hans 20-åriga flickvän, rättegången avslutas först på måndag.

– Det lutar mot att jag kommer att yrka på fängelse.

Det norska parets målsägandebiträde har yrkat på att mannen ska betala skadestånd på 115 000 kronor vardera till paret och kvinnan ska betala 40 000 respektive 50 000 kronor.

Mår psykiskt dåligt

När åklagare Linda Karlsson undrar hur det norska paret mår fysiskt svarar båda att de i stort sett har repat sig. Kvinnan har fortfarande ont i nacken. Linda Karlsson undrar då hur händelsen påverkat kvinnan psykiskt.

– Ja du, glömmer man någonsin en sådan här händelse? Jag skulle helst av allt bara vilja lägga det bakom mig.

Hennes man får samma fråga:

– Jag går och bär på väldigt mycket ilska, jag är arg. Det känns inte alls bra att vara här i dag.

47-åringens advokat Helena Glavmo Henriksson har blivit tillfrågad om hon vill ställa upp på en intervju, men hon avböjer med kommentarer tills rättegången är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.