Foto: Privat/ P4 Skaraborg

14-årige Axels val räddade livet på fem andra

Uppdaterad
Publicerad

Axel Tidbloms beslut att donera sina organ räddade livet på fem personer. Idag lever bland annat en 12-årig pojke från Stockholm med Axels lungor.

Det var på påsklovet den 21 mars i år som 14-årige Axel Tidblom skulle cykla hem till en kompis hemma i Lidköping.

När han skulle korsa en väg så blev han påkörd av en bil. Axel kördes till akuten i Lidköping, och sedan vidare till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Där fick vi reda på ganska direkt att det inte såg bra ut, säger Axels pappa, Fredrik Tidblom.

Efter några timmar fick Fredrik, hans fru Malin och deras andra son Liam klart för sig att Axel inte skulle klara sig, och dagen efter olyckan, den 22 mars klockan 16:22 dödförklarades han, skriver P4 Skaraborg.

Han sa: ”när jag dör ska jag skänka mina organ”

Några månader tidigare hade Axel själv tagit upp frågan om organdonation när de satt och åt hemma. De hade pratat om det i skolan, och Axel hade gått runt och funderat på det sedan dess.

– Han sa att ”när jag dör, ska jag skänka mina organ”, säger Axels pappa Fredrik Tidblom.

– Han kunde inte förstå varför jag inte tagit ställning att donera, han sa att ”det är ju viktigt, det är ju livsviktigt för de personer som behöver organ”.

Det faktum att Axel redan tagit ställning gjorde valet enklare för Fredrik och Malin när de fick frågan på Sahlgrenska sjukhuset.

– Han sa att ”man har ju ingen användning för organen, man bränner ju ändå kroppen när man dör”.

Räddade livet på fem

Två månader senare fick Fredrik och Malin komma tillbaks till sjukhuset, där de fick reda på att Axels organ förlängt livet för fem andra personer.

Bland annat fick en ung man hans lever, och hans hjärta bultar nu i en femårig flickas kropp.

Och via sociala medier fick Fredrik och Malin också kontakt med mamman till sjuk 12-åring utanför Stockholm som hade fått Axels lungor.

– Det blir ju ganska påtagligt när man får ett ansikte på honom och vet att Axels beslut räddat livet på honom. Det är ju helt fantastiskt, faktiskt.

”Viktigt att ta ställning”

Och även om Fredrik och Malin efter händelsen bestämt sig för att skänka sina organ när de dör, så är det ett beslut som Fredrik inte vill pådyvla andra.

– Det jag tycker är viktigt är att ta ställning, vare sig det är för eller emot. Då gör man situationen mycket lättare för ens anhöriga om något skulle hända.

Efter händelsen delade Malin med sig av Axels berättelse på sociala medier, och idag har inlägget fått över 40 000 likes, och över 6000 delningar.

Och förutom uppmärksamheten på webben, så har också Fredrik och Malin pratat om Axels historia inför en hemmamatch med bandylaget Villa Lidköping. Fredrik hoppas nu att hans sons beslut ska få fler att donera sina organ när de dör.

– Det fattas väldigt mycket organ, och det är många som står i kö. Fler behöver ta beslutet att donera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.