26-åring åtalas för mord i Hamburgsund

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalas en 26-årig man vid Uddevalla tingsrätt misstänkt för mord på sin arbetsgivare. Enligt åklagaren kan det finnas en religiös koppling.

Det var den 27:e januari tidigare i år som den 26-årige mannen dödade sin 55-årige arbetsgivare med upprepat knivvåld i köket och ett stort antal stick- eller skärsår på olika delar av kroppen. Enligt polisen handlade det om över sextio hugg och det ska ha varit mycket blod i huset som tillhörde arbetsgivaren.

– Han upplever att han blivit kränkt i sin religiösa tro av arbetsgivaren och att han av den anledningen dödat honom, säger kammaråklagaren Thomas Willén i ett pressmeddelande. 

Fick inte betalt

Mannen har uppgett att han inte fått betalt för sitt arbete och var rädd att förlora jobbet.

I anslutning till brottet ska mannen ha gjort sökningar på olika religiösa uttryck och efter dådet ska han även ha skrivit texter i samma anda med sprayfärg på väggarna i den avlidnes bostad. Enligt Expressen handlar sökningarna om begrepp som ”jihad”, ”mojahedin” och ”allah ahkbar”.

– Det finns inga som helst indikationer på att han ska vara terrorist eller att han tillhör en terroristorganisation, säger Thomas Willén till tidningen.

Erkänner dråp

Mannen greps efter dådet och häktades senare på sannolika skäl för mord. Den åtalades inställning till gärningen är att han erkänner dråp. Enligt stämningsansökan yrkar åklagaren även på utvisning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.