Många prillor hamnar i toalettstolen. Foto: TT

80 miljoner snusprillor i Göteborgs avlopp

Uppdaterad
Publicerad

Snus ska inte spolas ner i toaletten men ändå hamnar 80 miljoner snusprillor i Göteborgs avlopp varje år.

Enligt en undersökning från Svenskt vatten så vet inte de flesta snusarna, 53 procent, om att snus som spolas ner i toaletten är skadligt för miljön. Tobak absorberar det giftiga ämnet kadmium ur marken och när snusen hamnar i toan så tillförs kadmium till avloppsvattnet. Och eftersom göteborgarna slänger cirka 80 miljoner snusprillor i Göteborgs avlopp varje år så blir det en hel del kadmium.

– En del av kadmiumet i avloppsvattnet kommer från snus. Konstnärsfärger som innehåller kadmium är en värre bov, men alla källor bidrar så klart, säger Fredrik Davidsson, miljöingenjör på Gryab.

Därför ska snus och cigarrettfimpar inte spolas ner i toaletten utan slängas i den vanliga soppåsen som går till förbränning.

1000 ton skräp fastnar

Varje år fastnar över 1000 ton skräp i Gryabs avloppsreningsgaller. Snus är den vanligaste felspolningen och därefter kommer våtservetter, tops och mensskydd. Skräpet kan orsaka stopp i ledningar, översvämningar och att orenat avloppsvatten måste släppas ut i naturen.

– Mängden skräp är ungefär detsamma varje år, men då antalet invånare ökar är det ändå en liten förbättring, säger Fredrik Davidsson.

– Men alltför många använder toaletten som en papperskorg.

Avdelningen Kretslopp och vatten i Göteborgs stad startar därför nu en kampanj som heter ”Det spolar roll” där man informerar om vad man inte ska spola ner i toaletten. Det är Kretslopp och vatten som räknat ut att cirka 80 miljoner snusprillor hamnar i Göteborgs avloppsnät varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.