Ämnet är känsligt och trots att Qassim pratar bra svenska föredrar han dari under intervjun så han vet att inget ord blir fel. Foto: SVT

Afghanske Qassim uttrycker sin avsky över våldtäkterna

Uppdaterad
Publicerad

Som afghan tycker Qassim Wahedi att det är obehagligt att 15 ensamkommande pojkar dömts för gruppvåldtäkter i Sverige. Han är orolig över vad andra ska tänka om honom, men samtidigt är han inte förvånad över de pojkvåldtäkter som skett.

Qassim Wahedi har kommit hit utan sina föräldrar. Han berättar att han kommer från en stad i norra Afghanistan. Qassim känner till flera pojkar som utsattes för övergrepp i hans närhet. Fattigdom, traditioner, rädsla och våld anser han ligger bakom fenomenet bacha bazi som innebär att vissa pojkar utnyttjas i Afghanistan.

LÄS MER: SVT granskar: Gruppvåldtäkter bland ensamkommande pojkar

Gruppvåldtäkter bland ensamkommande pojkar

– Framförallt i norra Afghanistan och i de norra provinserna är det utbrett att pojkar utnyttjas. Bakomliggande orsaker är fattigdom, okunskap och maktlöshet, säger han.

Ämnet är känsligt och trots att Qassim pratar bra svenska föredrar han dari under intervjun så han vet att inget ord blir fel.

– Det här leder till att pojkar och unga män i 12-25-årsåldern utnyttjas. Jag har själv sett med egna ögon att pojkar utnyttjas. Det är ett sorgligt faktum, säger Qassim. 

Vi har tidigare i veckan berättat om 14-årige Nazir som våldtogs på det kommunala hvb-hemmet Dalsjögläntan i Borås kommun. Nazir är inte ensam om att ha utsatts för övergrepp i Sverige. I fem olika rättsfall har femton ensamkommande pojkar från Afghanistan, under drygt ett år runt om i Sverige dömts för gruppvåldtäkter på andra pojkar.

Visar sin avsky

Det är 15 av 25 000 ensamkommande unga från Afghanistan som dömts. Men Qassim säger att det pratas om övergreppen bland ensamkommande pojkar i Sverige.

– Det beror på att de kommer från ett land där fenomenet förekommer. Det tror att de fortfarande befinner sig i Afghanistan.  Det var väldigt lätt att ta sig hit 2015, så alla möjliga typer kom hit. Både sådana som själva blivit utnyttjade eller som själva varit förövare. Beteendet kan finnas kvar hos vissa individer, säger han och uttrycker samtidigt sin avsky över vad vissa andra landsmän gjort.

”Svårt att acceptera det”

Qassims asylprocess är inte färdig än. Efter sommaren ska han få besked om han får stanna i Sverige eller inte. Om han får det så vill han gå färdigt gymnasiet och sedan läsa till sjuksköterska.

Han hoppas på en framtid i Sverige och anser att pojkvåldtäkterna enbart gör det svårare för honom som afghan att leva här. Han är rädd att man ska titta snett på honom, på grund av det några få andra gjort.

– Tyvärr har det blivit så i Sverige att man inte skiljer på invandrare. Jag har svårt att acceptera det. Genom sin personlighet, sina handlingar och ord kan man visa omgivningen vem man är och vad man har för syn på saker, säger Qassim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkter bland ensamkommande pojkar

Mer i ämnet