Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Agerade rätt när brandman dog

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten handlade korrekt och kunde inte förhindra olyckan på E6 i april då en brandman blev påkörd och senare avled. Det konstaterar nu Arbetsmiljöverket.

Det var den 26 april i år som en person ur räddningstjänsten som arbetade med en trafikolycka själv blev påkörd i höjd med Saltkällan i Munkedal på E6. Mannen blev så allvarligt skadad att han senare avled. Det har SVT tidigare berättat om.

Enligt en fotograf på plats blev mannen påkörd i mycket hög hastighet. Under arbetet med själva olyckan hade räddningstjänsten stängt av trafiken helt, men när arbetet var klart släppte man på trafiken i ett körfält och det var då mannen blev påkörd.

Brandman påkörd

Olyckan utreds vidare

Arbetsmiljöverket har utrett händelsen och konstaterar nu att arbetsgivare och medarbetare följde de rutiner som fanns och att de inte kunde ha förväntats agerat på något annat sätt för att förhindra olyckan, skriver Bohusläningen.

Förundersökningen kring olyckan och mannen som körde bilen utreds fortfarande. Räddningstjänsten utreder även själva om arbetet vid olyckan utfördes korrekt och om rutienr för att öka säkerheten kan förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandman påkörd

Mer i ämnet