Foto: SVT

Allergiförskola med tradition

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner saknar allergiförskolor. Men i Varberg har kommunen drivit en i 23 år.

Allergiförskolan Svalan i Varberg har 11 platser. Barnen som går här har olika besvär. Flera av dem har astma och svåra allergier, vanligast är luftburen ägg- eller fiskallergi, som kan ge livshotande reaktioner.

Några av barnen är inte allergiska, men har genomgått flera operationer som gör dem mer infektionskänsliga. De mår bättre på en allergiförskola där man installerat ett särskilt ventilationssystem och satsar extra på städningen.

Mer personal

– Vi har en mindre barngrupp och lite mer personal än på en vanlig förskola. Det gör att vi har tid att se till varje barns speciella behov, till exempel när det gäller medicinering. Ibland behöver till exempel de barn som har mycket eksem hjälp att bli ordentligt insmorda, berättar förskolechefen Gunilla Lindahl.

– Visst kostar det mer än att driva en vanlig förskola, men det är inga jättelika skillnader.

Kämpat i tre år

SVT har tidigare berättat om svårt allergiska Linnéa Skaug från Göteborg och hennes familj som i tre års tid har kämpat för att få plats en pälsdjursfri grupp i förskolan. Precis som Laholm, Hylte och Falkenberg så har Göteborg ingen allergiförskola och stadsdelen Västra Hisingen där 5-åriga Linnéa Skaug bor, har ännu inte erbjudit Linnéa en plats. I den grupp hon hänvisats till finns det familjer som har husdjur hemma och det räcker för att Linnéa ska få svåra astmabesvär.

Skriver kontrakt

På Svalan i Varberg har man just nu ingen som är allergisk mot hund och katthår, men man är redo att snabbt ta emot ett sådant barn om behovet skulle uppstå.

– Alla föräldrar som har barn här har fått skriva ett kontrakt om att de inte ska några husdjur, inte lukta parfym eller rök. Detsamma gäller för oss i personalen, berättar Berit Granberg Fritz.

Färre sjukdagar

Allergiförskolan i Varberg har funnits sen 1991, men har under åren varit nedläggningshotad flera gånger. Föräldrar och personal har fått strida för att få ha den kvar.

– Vi vet att vi har gjort skillnad för många barn. Många familjer har först skolat in på den vanliga förskolan men där har barnen återkommande blivit sjuka och föräldrarna har fått vabba nästan varje vecka. Här har vi en miljö där allergiska barn kan må bra! Det är deras rättighet att de också ska kunna gå i förskola, säger Berit Granberg Fritz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.