Allergiska Linnéa får ingen förskola

Uppdaterad
Publicerad

Linnéa Skaug har väntat på en förskoleplats i 3,5 år. Hon är svårt allergisk och blir sjuk i den vanliga förskolan.

– Vi har försökt i två års tid, i tre olika lokaler, att skola in henne, men hon blir sjuk varenda gång och får svåra astmabesvär, berättar Linnéas mamma Maja Skaug.

Linnéa Skaug ska snart fylla fem år. Redan i spädbarnsåldern upptäckte föräldrarna hennes svåra allergiska besvär och det har blivit flera akuta resor med ambulans till sjukhuset, då allergin utlöser svåra astmabesvär som påverkar andningen.

Hon är bland annat luftburet allergisk mot ägg, mjölkprotein och pälsdjur.

– Hon måste gå i en pälsdjursfri grupp, där ingen av barnen eller personalen har hund eller katt hemma. Förskolan har lovat att de ska ordna en sådan grupp, men nu har vi väntat i flera år och inget händer, förklarar Maja Skaug.

Har funnits tidigare

Marie Fremle är områdeschef för förskolan inom Västra Hisingen i Göteborg, där familjen Skaug bor.

– Vi har gjort väldigt mycket och tagit fram olika handlingsplaner kring hygien och löst matallergierna, men tyvärr har vi inte nått ända fram.

Varför kan ni inte flytta på andra barn så att det skapas en pälsdjurfriavdelning där Linnéa kan vara?

– Det kan man rent tekniskt, men man måste vara överrens med de andra föräldrarna och det är inte självklart att vi vill göra sådana lösningar, säger Marie Fremle.

Tidigare fanns det en allergianpassad förskola i Björkekärr i östra Göteborg, men den stängdes för fyra år sedan.

Idag finns det ingen stadsdel i Göteborg som kan erbjuda en förskoleavdelning som är helt fri från allergiframkallande ämnen.

Hemma med mamma

I väntan på en plats har Maja nu anställts av kommunen som dagbarnvårdare för att vara hemma med dottern Linnéa och fyra andra barn:

– Jag är gymnasielärare och skulle ha jobbat med det. Detta var en lösning i väntan på förskoleplats, säger Maja Skaug.

Eftersom familjen Skaug nu väntar sitt andra barn så går det inte längre några dagbarn hemma hos familjen Skaug och Linnéa som är ensam med sin mamma längtar allt mer efter kompisar.

– Jag skulle vilja vara på dagis och pyssla och leka. Det är tråkigt med mamma, fast ibland är det kul också, säger hon.

Enligt skollagen har alla barn rätt till en förskoleplats där miljö ska vara anpassad och god.

– Det är inte alltid vi når ända fram. Det är upp till Skolinspektion att bedöma om vi bryter mot skollagen i det här fallet, säger områdeschef Marie Fremle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.