– Positiva siffror, säger Carina Persson, tf regionpolischef. Foto: SVT

Fler brott klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många varnade för motsatsen har utredningsresultaten hos polisen i region Väst förbättrats.

– Det är framförallt ett framgångsrikt arbete i Skaraborgs polisområde som gör att antalet redovisade ärenden till åklagare ökar, säger Carina Persson, tillförordnad regionpolischef.

I januari i år gick 2.800 ärenden vidare till åklagare, att jämföra med 2.500 samma månad året innan. Siffrorna är även bättre än 2015.

– Jämfört med i fjol har vi hittills i år tolv procent fler anmälda brott som är på väg att klaras upp. Redan i höstas såg vi en uppgång i särskilt Skaraborg men även Älvsborg och Halland, det är positivt, säger Carina Persson.

Göteborg med omnejd då?

– Även här pekar utredningsresultaten uppåt, men förbättringen är inte lika tydlig.

Skulle påverka negativt

Den stora omorganisationen av polisen 2015 skulle påverka utredningsresultaten negativt varnade svensk polis. Så blev det också till att börja med, men nu har det börjat vända.

– På sikt ska den nya reformen göra oss mer synliga i lokalsamhället, ett jobb som kommit igång och börjat ge resultat, säger Carina Persson.

Tolv procent fler uppklarade brott i januari i år, kommer det att hålla i sig för hela året?

– Det tror vi och helst ska uppklarningsprocenten bli ännu högre.

Undersökningen, som polisregion Väst redovisade på onsdagen, visar också på kortare svarstider gentemot allmänheten. De ska nu vara nere på i genomsnitt fem minuter.

I polisregionen ingår 55 kommuner i Västra Götalands och Hallands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.