– Det finns ingen möjlighet att han är 20 år, säger överläkaren Barbro Westerberg om Sharmaki Abubacar. Foto: SVT

Åttonde-klassare avvisas från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sharmaki går i 8:an i Mellerud och har tre läkar- och psykologintyg på att han är i 15-årsåldern. Men enligt Migrationsverket är han över 20 år och ska avvisas till Italien som vuxen.

– Det finns ingen möjlighet att han är 20 år, säger överläkaren Barbro Westerberg.

Förberedelseklassen på Rådaskolan i Mellerud har fått tre nya klasskamrater. Alla elever får gå fram och presentera sig för de nytillkomna. Killen som står längst fram i klassrummet tittar blygt ner när han pratar inför klassen. Rösten är ljus och svag.

”Hej, jag heter Sharmaki. Jag är 15 år och kommer från Somalia.”

Fallet Sharmaki

Går i 8:an

Sharmaki har gått i klassen i några månader och tycker att skolan är det bästa i hans nya liv i Sverige.

– Det går jättebra, säger han. Det bästa är att jag får prata mycket svenska och så är rasterna kul, då kan jag spela pingis och vara med kompisarna.

Sharmakis lärare Anette Pahlén Johansson var med om beslutet att placera Sharmaki i 8:e klass, den årskurs som skolan bedömde att han var lämplig för.

– Han är en normal 15-årig pojke. Lite blyg och kanske lite kort för sin ålder, säger hon. Så ler hon och tillägger:

– och lite slarvig.

Ska avvisas till Italien

Men Sharmaki kommer troligen inte att gå i Rådaskolan i Mellerud så länge till, eftersom han ska avvisas till Italien. Han kom ensam till Lampedusa på flykt från Somalia några dagar efter den stora färjekatastrofen i oktober 2013.

Läget var kaotiskt på ön och hur det gick till minns Sharmaki inte, men han registrerades med födelsedatumet 1 januari 1995 och beviljades skydd i Italien. Och enligt reglerna ska personer som redan har skydd i ett land avvisas tillbaka dit.

Åldern skrevs upp

Sharmakihar med hjälp av sin före detta gode man Erika Johannesson överklagat beslutet för att han ska få stanna i Sverige.

– Sharmaki är en väldigt omogen 15-åring som har svårt att klara sig själv, säger Erika. Risken är att han råkar illa ut om han avvisas till Italien där han inte känner någon. Han klarar sig inte utan vuxna omkring sig.

Erika Johannesson fick sluta som Sharmakis gode man för ungefär ett år sedan då hans ålder skrevs upp med nästa sex år och Migrationsverket började betrakta honom som vuxen. Men hon fortsätter att hjälpa honom i vardagen.

Mitt i puberteten enlig läkare

I Sharmakis överklagan finns intyg från en psykolog och två läkare att han är ett barn, till utseende, beteende och utveckling. Ett av dem är från Barbro Westerberg som är överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Enligt henne har han inte kommit ur puberteten.

– Han gjorde ett väldigt omoget intryck på mig. Någon som pratar och beter sig på det sättet kan inte vara över 20 år.

Barbro Westerberg gjorde för ett år sedan en grundlig fysisk undersökning av Sharmaki. Med ett yrkesliv bakom sig som läkare har hon gjort många liknande bedömningar av hur långt en patient har kommit i puberteten.

– Han var uppenbart någonstans mitt i puberteten, till exempel hade han nästan ingen behåring, kanske lite fjun på överläppen, säger Barbro Westerberg.

Hur gammal bedömer du att han var?

– 15 eller 16. Förmodligen 15.

Hur stor är möjligheten att han trots allt var 20 då, 21 i dag?

– Ingen. Det finns ingen möjlighet att han är 20 år, ingen.

”Italien handlat i god tro”

Trots de tre intygen har Sharmaki fått nej i sina överklaganden, upp i Migrationsöverdomstolen som är sista instans. I avslaget står:

”Migrationsverket och migrationsdomstolen har mot bakgrund av utredningen i ärendet konstaterat att du har beviljats alternativ skyddsstatus i Italien och ansett att du inte gjort din uppgivna ålder som minderårig sannolik.”

Och vidare:

”De italienska myndigheterna får förutsattas ha handlat i god tro när de utgått ifrån din uppgivna ålder. Migrationsverket ifrågasätter inte att du p.g.a. din osäkra situation upplever stor press vilket även gör att du mår psykiskt dåligt. I sammanhanget kan ändå ifrågasättas att du helt skulle sakna kännedom om på vilka grunder de italienska myndigheterna har registrerat dig som född år 1995.”

Boende för vuxna

Skoldagen är slut, och SVT Nyheter träffar Sharmaki Abubacar och hans före detta gode man Erika Johannesson på asylboendet i Dals Rostock i Mellerud där han nu bor. Han håller på att lägga in tvätt i den gemensamma tvättstugan. Boendet är för vuxna och familjer och här förutsätts man klara sig själv.

Hans rum är litet och prydligt. Här finns en säng, ett skrivbord och en garderob och här håller han till när han inte går i skolan.

– Jag gör läxor eller så ligger jag på sängen och tittar på film, säger han. Jag tycker mest om att vara i skolan där det finna andra barn.

När hans ålder skrevs upp flyttades han från ett boende för ensamkommande barn i Lilla Edet till ett transitboende för vuxna. Sedan dess har han fått flytta flera gånger eftersom det inte har fungerat. Han har inte klarat att laga mat, hantera pengar eller att få i sig den medicin han fått utskriven mot depression.

”Risk han hamnar på gatan”

Erika Johannesson och andra vuxna omkring honom är oroliga för vad som kommer att hända om han avvisas. Helst skulle de i så fall vilja att Migrationsverket först skriver ner hans ålder så att han tas om hand som ett barn i Italien och får stöd och hjälp i vardagen och får gå i skolan.

– Annars finns risk att han hamnar på gatan, säger hans lärare Anette Pahlén Johansson.

– Och där vågar jag inte ens tänka på vad som kan hända en ung naiv kille.

”Finns inga skäl”

På Migrationsverket säger man att eftersom Sharmaki redan beviljats internationellt skydd i Italien, finns inte skäl till att pröva asylärendet i Sverige.

”Varför kan Migrationsverket inte göra en egen åldersbedömning?”

– Mot bakgrund av att Sharmaki redan beviljats ett uppehållstillstånd finns det inga skäl till att utreda hans ålder i Sverige. Det kommer inte ändra det faktum att han har beviljats skydd i Italien, säger Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet