En brand i en sjöbod får lätt spridning. Bilden till höger är nedbrunna sjöbodar i Limhamn. Räddningstjänsten i Sotenäs vill med de nya avancerade värmekamerorna undvika att den anrika träbebyggelsen i Smögen brandhärjas. Foto: Postnord/SVT

Avancerade värmekameror ska skydda Smögen

Uppdaterad
Publicerad

Värmekameror som genast känner av om det börjar att brinna har installerats på Smögen.

– Vi är väldigt glada över att det här är gjort, det är väldigt positivt ur säkerhetssynpunkt för hela gamla delen av Smögen, säger Peter Bergman som är räddningschef i Sotenäs kommun.

Det är Bohusläningen som skriver att två värmekameror har installerats på Smögen. De kan läsa av temperaturer och med hjälp av algoritmer känna igen utseendet på en eldslåga, och alltså upptäcka en brand. Om kamerorna upptäcker en låga larmas räddningstjänstens station i Kungshamn omgående.

Läs också: Bättre brandskydd på Smögen

Använts i Norge

Enligt tidningen har tekniken använts i Norge under en tid, men Peter Bergman tror att Sotenäs förmodligen är först i Sverige med att använda den här typen av brandövervakning. 

– Vi är väldigt glada över att det här är gjort, det är väldigt positivt ur säkerhetssynpunkt för hela gamla delen av Smögen, säger Peter Bergman till Bohusläningen. 

Risken är stor för spridning i många av kustsamhällena om det börjar brinna. För fem år sedan förstördes 22 sjöbodar och ett boningshus i en brand på Donsö i Göteborgs skärgård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.