Bagagemordet utanför Halmstad fortfarande ouppklarat

Uppdaterad
Publicerad

1996 hittas en 43-årig Halmstadbo död i bagaget på sin bil. Mordet är ett av de sju i Halland som fortfarande inte är uppklarat.

Det var i oktober som boende i Trönninge utanför Halmstad uppmärksammade en okänd bil som stod parkerad.

– Den hade stått där ett bra tag. En hund markerade någonting och vi tittade på bilen där likmaskarna kröp, säger Leif Johansson som ringde polisen.

Olösta mord i Halland

Anonymt brev

Den 43-årige Halmstadbon hade varit försvunnen runt en månad. När polisen öppnade hans baklucka var det 43-åringens kropp som låg i bagaget och polisen konstaterade snabbt att det var ett mord det handlade om. 43-åringen hade utsatts för kraftigt våld med en yxa eller något liknande tillhygge.

– Det hade varit bättre att det var ett djur som legat där i ruttet. Bilen hade ju stått där i gassande solsken så föremålet var väl både kokt och stekt, säger Leif Johansson.

Polisen fick in en rad tips. Bland annat ett anonymt brev som handlade om en bekant till offret. Denne bekant ringde dessutom till polisen och berättade att han varit i kontakt med offret innan offret försvann. Detta gjorde att polisen fokuserade utredningen på honom. 

Mannen disponerade ett garage i Veinge och vid polisens husrannsakan fann de rester av 43-åringen som fanns kvar trots att garaget hade städats.

– Förutom blod hittade man en benbit från offret, berättar Jan Erik Andersson som är pensionerad kriminalinspektör vid Hallandspolisen.

Misstänkt friades i rätten

Mannen förnekade mordet och friades i både tingsrätt och hovrätt.

Rätten konstaterade att det var i garaget som 43-åringen utsatts för det kraftiga våld som blev hans död. Men man tyckte det saknades motiv och att resten av bevisningen var för tunn – det fanns inget bevis som knöt mannen till bilen.

Vare sig tingsrätt eller hovrätt kunde utesluta att det finns en annan gärningsman. Därmed är mordet på den 43-årige Halmstadbon olöst.

– Spåren tyder på att det är i garaget mordet skett och det finns ett fåtal personer som har tillgång till garaget. Nu är brottet ouppklarat eftersom mannen friades. Men kretsen att söka i är begränsad, säger Jan Erik Andersson.

Polisen hoppas på erkännande

I Trönninge funderar Leif Johansson fortfarande på vem som dödat mannen i bakluckan.

– Den här människan som gjort detta måste ha en tung börda att bära på. Man tycker att man skulle falla till föga och berätta själv.

Fakta

Olösta mord i Halland

De senaste 25 åren finns det sju olösta mord i Halland.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet