Foto: SVT

Bärgning av grundstött fartyg skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen skulle lastfartyget Sternö, som gick på grund i Göta älv vid Lilla Edet, rätas upp för att kunna bärgas. Men under lördagen meddelade Sjöfartsverket att man skjuter på arbetet.

– Nej, det blir inte så. Det blir uppskjutet till senare delen av nästa vecka, säger Eva Nordström, kommunikatör vid Sjöfartsverket till SVT Nyheter Väst.

Fartyget har legat på grund i över en vecka, och har kraftig slagsida. För att bärgningen ska gå säkert till vill nu Sjöfartsverket ta mer tid på sig för att göra mätningar och  beräkningar.

Haverierna i Göta älv

– Det finns ett planerat kanalstopp den 10 mars. Så tanken är att vi gör det hela då istället. Nu ligger ju Sternö still, så att säga, så då är det bättre att vara på den säkra sidan, säger Nordström.

Trafiken i farleden har sedan tidigare släppts på. Men fortfarande gäller restriktionen att sydgående fartyg endast får passera i dagsljus.

LÄS MER: Instängda fartyg ute igen

Finns det någon risk för att situationen för fartyget förvärras när man väntar ytterligare en vecka med bärgning?

– Jag har ingen information om det. Men vad jag vet är att man varit nere och stängt ventiler och luckor för att ingen olja ska läcka ut, säger Eva Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet