Tre tjejer råkar ut för mystiska händelser när de åker på kollo i filmen Rum 213. Foto: Göteborg Film Festival

Barn får göra film på Lilla Filmfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Tio filmer för barn och massor av gratisaktiviteter bjuder Lilla Filmfestivalen på i Göteborg under helgen som kommer.

Lilla Filmfestivalen arrangeras av Göteborg Film Festival men startar en vecka innan den ”stora” filmfestivalen och pågår mellan 19 och 22 januari på bio Draken.

– Nytt för i år är att vi kör workshops för barn om hur det går till att göra film och barnen får själva prova på olika moment, säger Erika Olsson, som är projektledare för Lilla Filmfestivalen.

– Jag har frågat en massa barn vad de ville göra och förutom det vanliga att prova på att sminka sig så var det faktiskt många som ville veta mer om hur ljudet i filmen blir till, säger Erika Olsson.

Gratis workshops för barn

En vägg har tagits bort i Drakens foajé och i två anslutande rum kommer olika workshops att pågå under lördagen och söndagen och alla prova på-aktiviteter är gratis.

Barnen kommer att kunna göra skådespelarövningar, sminka sig, göra masker med Folkuniversitetet, måla ett eget bildmanus och göra filmövningar med Barnfilmskolan. Östra Göteborgs Kulturskola kommer att visa hur man gör filmmusik i en Ipad och ljuddesignern Sveinung Nygaard kommer att dela med sig av sina ljudeffekter.

Västsvensk regissör inviger

Till invigningen på bio Draken på torsdag kommer bland annat skådespelare och regissören till invigningsfilmen Rum 213, som har världspremiär. Rum 213 är regissören Emelie Lindbloms långfilmsdebut. Emelie Lindblom kommer från Halmstad och har gått Filmhögskolan i Göteborg. Filmen Rum 213 bygger på Ingelin Angerborns ungdomsroman och handlar om tre tolvåriga tjejer som åker på kollo och får bo i ett mystiskt rum, rum 213, där oförklarliga saker börjar hända.

Bland övriga filmer märks den tecknade långfilmen The Red Turtle,  ett samarbete mellan japanska Studio Ghibli  och den nederländske regissören Michaël Dudok de Wit. Den handlar om en skeppsbruten man på en öde ö som konfronteras av en röd jättesköldpadda, en dialoglös familjeberättelse om kärlek, vänskap och kampen mot naturens krafter.

Björnes tecknare på plats

Årets filmskapare i fokus är Gun Jacobson, som har gjort tecknad barnfilm ända sedan 80-talet, mest känd för att ha skapat den tecknade figuren Björne. Hennes bästa kortfilmer finns med i ett kortfilmspaket för den allra yngsta biopubliken, som får möta nallebjörnen Nelly som bestämmer sig för att flytta hemifrån, Vinga som hamnar på villovägar och en daggmask som bara försöker att överleva. Gun Jacobson kommer att vara på plats och svara på frågor om sina filmer.

Totalt är det tio barnfilmer och kortfilmspaket som visas på Lilla Filmfestivalen, varav tre av filmerna är lämpliga från 3 år, fyra från 7 år och tre från 10 år. Hälften av filmerna är svenska, men det finns även filmer från Finland, Frankrike, Sydkorea, Nederländerna och Turkiet. De flesta av visningarna är på Draken men några av filmerna visas också i Frölunda kulturhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.