Barnmorskan Lucille sa upp sig från förlossningen: ”Jag blir så arg”

Uppdaterad
Publicerad

Att Göteborg lägger mindre pengar per förlossning än de andra storstäderna får konsekvenser för kvinnorna, i alla fall enligt barnmorskan Lucille M'Boge Fredriksson. Hon hade jobbat sex år på förlossningen på Östra sjukhuset innan hon sade upp sig tidigare i år.

– Det är bra med låg kostnad men inte på bekostnad av den vård som ges, jag tycker inte det, säger hon.

Lägre löner och kortare vårdtider, det ser Lucille M'Boge Fredriksson som faktorer som håller kostnaderna för Göteborgs förlossningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset nere. Till exempel strävar man efter tidig hemgång för omföderskor, vilket betyder att en föderska kan gå hem sex timmar efter att ha fött sitt andra barn.

– Det passar inte alla att gå hem så tidigt, jag är ingen expert, men jag tror att det kan påverka ekonomin att man satsar på tidig hemgång, säger hon.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Vill ge en trygg vård

Hon engagerade sig fackligt under hela sin tid på barnmorska på förlossningen och försökte då kämpa för att ge vård som hon tycker är evidensbaserad och trygg. Om Sahlgrenska universitetssjukhuset bestämmer sig för att lägga mer pengar på förlossningsvården skulle hon vilja se en satsning på tätare bemanning. Enligt Lucille visar forskningen att en barnmorska på fyra till fem familjer på BB är lagom. 

– Östra sjukhuset har ett mål på sex familjer, men där är vi inte idag. Förra året kunde jag ha hand om så många som tolv familjer. Och det behövs mer utbildning för personalen.

Läkarförbundet: ”Vi är underfinansierade”

Tomas Fritz är överläkare och klinikombud på obstetriken på Östra sjukhuset. Han kan inte uttala sig om skillnaderna i kostnader mellan regionsjukhusen eftersom han inte vet exakt vad som ingår i siffrorna.

– Jag kan inte säga att vi som arbetar märker skillnaderna mellan länen, men däremot märker vi av att vi är underfinansierade, vilket bland annat yttrar sig i brist på barnmorskor. Jag vet också att vi ligger lågt lönemässigt inom Sahlgrenska i förhållanden till övriga landet och det gör det svårt att rekrytera läkare och övrig personal, säger han.

Ledningen på sjukhuset menar att det låga medianpriset för förlossningar inte påverkar vårdens kvalité. Här förklarar ekonomidirektören mer detaljerat om varför priset kan vara så lågt för förlossningarna i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet