Sahlgrenska har Sveriges billigaste förlossningar – 14 000 kronor under Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsvården i Göteborg tillhör de billigaste i Sverige. SVT Nyheter Väst har tagit reda på vad det egentligen innebär – och vad det kan bero på.

Ada var en av alla bebisar som föddes år 2018 på Östra sjukhuset i Göteborg. Sjukhuset tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset och här föds flest bebisar i Sverige – runt 10 000 om året. Här är också mediankostnaden per förlossning lägst bland Sveriges alla regionsjukhus.

I klippet ovan ser du hur den ekonomiska utvecklingen på sjukhuset sett ut sedan Ada föddes.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

SVT har också tittat närmare på hur budgeten förändrats på Östra sjukhuset under samma period. När SVT går igenom budgeten för förlossningen i Göteborg blir det tydligt att den dragits med ett allt större underskott de senaste tre åren.

I klippet nedan får du se hur ledningen på sjukhuset förklarar ekonomin.

Mediankostnad förlossningar 2020

2020 låg mediankostnaden (kostnaden precis i mitten) för en förlossning i Göteborg på 27 167 kronor. Det kan jämföras med kostnaden i Stockholm som ligger på 41 728 kronor eller i Skåne där prislappen är 41 168 kronor per förlossning. Sett till mediankostnaden är en förlossning billigast i Sverige på Östra sjukhuset. Även sett till medelkostnaden ligger Göteborg bland de regionsjukhus som har lägst kostnad per förlossning.

Källa: Sveriges kommuner och regioner, kostnad per patient

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet