Bert Karlsson, vd för Jokarjo Care AB. Foto: TT

Bert Karlsson vill lägga ner sitt HVB-hem i Skara

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlssons företag Jokarjo Care AB polisanmäls efter att ha tagit emot barn utan avtal. Och nu har Bert tröttnat.

– Jag struntar i HVB-verksamheten när det ska vara sånt här motstånd, säger han.

Företaget Jokarjo Care AB, som ägs av Bert Karlsson, polisanmäls av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Jokarjo Care AB äger i dag bland annat ett HVB-hem i Skara som tagit emot barn från Strömstad, Vårgårda och Lidköping.

Polisanmäls

När det gäller Lidköping så finns inget avtal mellan Jokarjo Care AB och kommunen, men ändå placerades barn från Lidköpings kommun i HVB-hemmet i Skara. Vilket nu polisanmäls av IVO då det bryter mot socialtjänstlagen att ta emot barn från kommuner om det saknas avtal.

– Vi sökte tillstånd från IVO för sju månader sedan och ingenting har hänt. Vi kom överens med en tjänsteman på Lidköping kommun att ta emot ett barn, men sedan ändrade kommunen beslutet retroaktivt efter att vi redan tagit emot barnet, säger Bert Karlsson.

”Vi har mycket erfaren personal”

Men ni hade ju inte fått tillstånd från IVO, så varför tog ni emot barnet ändå?

– Det var ju en överenskommelse med kommunen via tjänstemannen, vi trodde ju att han hade mandat att bestämma. Men så var det alltså inte, säger Bert Karlsson.

Vad händer för Jokarjo Care AB efter anmälan?

– Nu skiter jag i det här. Jag struntar i HVB-verksamheten när det ska vara sånt här motstånd. Vi vill erbjuda ett bra och billigt alternativ till kommunerna där vi hjälper ensamkommande, och vi har mycket erfaren personal. Men när energin läggs på att motarbeta istället för att ge tillstånd så lägger jag ner nu. Vi kör bara asylboenden i framtiden, säger Bert Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.