Han märker ständigt hur olika han bemöts beroende på hur mycket av sitt namn han fyller i. Foto: SVT

Blev uppringd för namnkontroll

Uppdaterad
Publicerad

Per Järn fick lägenhet hos Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co. Men när han skrev under med sitt serbiska efternamn fick han ett telefonsamtal.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om den privata hyresvärden som ber om nationalitet när du söker lägenhet. En av dem som tydligt märker av skillnaden mellan att ha ett traditionellt svenskt namn och ett serbiskt namn är Per Järn, eller Per Ljubomir Järn Sucurovic som han egentligen heter. Han fick en lägenhet på Tycho Brahes gata i Bergsjön genom Byggnadsbolaget men när han skrev under med sitt fullständiga namn fick han ett telefonsamtal.

– De presenterade sig därifrån och sa ”jag ser ett annat namn här” jag svarade att det var mitt serbiska namn. Då sa de att jag pratade väldigt bra svenska, säger Per Järn.

”Svenneberget”

Vardagsrasism

Han funderade mycket på varför de ringde tillbaka, och han tror att om han hade haft brytning hade de kanske försökt stoppa kontraktet. Men för Per Järn är den här reaktionen inte unik. Han märker ständigt hur olika han bemöts beroende på hur mycket av sitt namn han fyller i. En gång sökte han hundratals jobb på Arbetsförmedlingen men fick inga svar. Efter ett tips skrev han bara ut sina traditionellt svenskklingande namn. Då fick han intervju direkt.

– Det är vardagsrasism, och det är tråkigt att det finns. Det är avskyvärt att det finns i Sverige, säger Per Järn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Svenneberget”

Mer i ämnet