Foto: TT

BMW-liga härjar – flera bilägare drabbade

Publicerad

Fyra BMW-bilar utsattes för inbrott och stölder natten till tisdag. Polisen tror att det rör sig om en eller flera ligor som är i farten.

– Det är ligor som har specialiserat sig på detta som gör det här. Det krävs en viss kompetens för att plocka ut delar på det sättet, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

Natten till tisdagen utsattes fyra bilar i Herrestad i Uddevalla då rattar, airbags och instrumentpaneler stals.

Tillgång och efterfrågan

I helgen utsattes en bilfirma i Värmland för samma typ av brott. Och i början av augusti drabbades fyra bilar i Kullavik i Kungsbacka kommun, också de av märket BMW.

Varför just BMW-bilar?

– Det är inte så konstigt. Det är dyra bilar och behovet av reservdelar till krockade bilar är stort. Sedan finns det många BMW-bilar i omlopp så det handlar om tillgång och efterfrågan. För några år sedan var det Audi-bilar som var usatta.

Försöker spåra ligorna

Enligt polisen handlar det om utländska ligor som rör sig över stora delar av landet. Just reservdelsstölder är något som har ökat de senaste åren.

– Det ser vi i anmälningsstatistiken. Det pågår ett aktivt arbete inom polisen för att spåra dem men vi vill också uppmuntra allmänheten att höra av sig om de ser något. Det kan handla om bilar i ett område som rör sig konstigt, säger Håkan Carlsson.  

Vad kan bilägare göra för att skydda sig mot stölder?

– Tyvärr är det svårt. Det här är skickliga hantverkare. Men man kan ställa bilen i ett garage, på en upplyst plats och man kan komplettera med larm, säger Håkan Carlsson.

Så skyddar du din bil

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.

• Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.

• Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

• DNA-märk dina bildelar, dekal kan fås via stöldskyddsföreningen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.