Boråspolis utvalda för att testa nytt elchockvapen. Foto: TT

Boråspolisen testar nytt vapen

Publicerad

Polismyndigheten ska testa ett nytt arbetsverktyg under nästa år – elchockvapen. Bland de första som får ta med sig det nya vapnet är polisen i Borås, skriver Polistidningen.

Polismyndigheten i Sverige ska utrusta poliser med elchockvapen under en försöksperiod under 2018 och 2019. Nu har man valt ut vilka orter som ingår i testet. En av testgrupperna är Boråspolisen.

– Vi tror att detta är något som kommer bli implementerat i vår verksamhet. Då kan det vara bra att vara med från början, säger Tomas Stakeberg Jansson, polischef i Borås, till GT.

Ska minska skador och dödsfall

Totalt ingår 800 poliser i Sverige i testet, varav 400 kommer att bära det nya vapnet. Resten är referensgrupp. I Boråspolisens fall är det polisen i Halmstad som blir referensgrupp.

Förhoppningen med att testa det nya vapnet är att skador och dödligt våldet ska minska, när polisen kan ta till elchock i stället för pistol i vissa situationer. Det ska vara ett komplement till polisens andra vapen: pepparspray, batong och pistol.

– Elchockvapnet försätter personen tillfälligt ur spel. Med batongen måste man komma väldigt nära och peppersprej funkar inte på alla, säger Tomas Stakeberg Jansson till GT.

– Det blir steget under det absolut grövsta. Det har tyvärr hänt ett antal tråkiga olyckor med bland annat psykisk sjuka som har blivit skjuta av polisen. Här skulle vi möjligtvis rädda ett antal människor, säger han till tidningen.

Förbundet positiv

Polisförbundet välkomnar testverksamheten men menar att det redan finns undersökningar att luta sig mot.

– Det här är ju något vi på förbundet har jobbat för i tio år och alla de här svaren man söker genom testverksamheten finns redan i undersökningar från de länder som använder elchockvapen så varför ska man uppfinna hjulet igen? säger Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande för Polisförbundet, till Polistidningen.

Efter testperioden ska elchockvapnen att utvärderas av Umeå Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.