Foto: SVT

Bråket om ägg har pågått i tre år

Publicerad

Bråket om ekobutiken Planetens ägg har pågått i tre år. Under tiden har butiken fördubblat sin omsättning.

Ekobutiken Planeten har sålt närodlade ägg från samma bonde i 25 år. Men de senaste tre åren har försäljningen varit i blåsväder. Miljöskyddsförvaltningen anser nämligen att äggförsäljningen strider mot en EU-regel.

– För mig har kampen varit slitande, men för butiken har det varit en bra marknadsföringskampanj. Vi har dubblat vår omsättning under de här tre åren, säger Karin Hultmark som driver butiken Planeten.

Vad hände sedan?

Ostämplade ägg hälsorisk

Enligt kommunens tolkning av regeln får Planetens ägg inte säljas i butik eftersom de inte har en stämpel. Ostämplade ägg är inte genomlysta och anses därför vara en hälsorisk. På en utomhusmarknad skulle det däremot gå bra, om säljaren själv äger hönsen som har värpt äggen. Men det är just tolkningen av regeln som är knäckfrågan – diskussionen kring texten har gått fram och tillbaka under de tre år som konflikten pågått.

Levande landsbygd

Det är egentligen inte jätteviktigt för butiken Planeten att få sälja samma ägg som de alltid har gjort. Men för Karin Hultmark handlar kampen om att möjliggöra en levande landsbygd.

– Reglerna får absurda konsekvenser. Det innebär att folk på landet inte kan ha en skock höns och sälja äggen, säger hon.

Hade just fått beskedet

När Västnytt för tre år sedan träffade Karin Hultmark hade hon just fått beskedet från Miljöskyddsförvaltningen om att hennes äggförsäljning inte var tillåten. Butiken var full av stödköpande kunder som tyckte att det var skrattretande att ägg från ett småskaligt och lokalt lantbruk inte skulle kunna säljas i butiken. Stödet har fortsatt sedan dess, vilket märks på den ökade kundtillströmningen.

Miljöskyddsförvaltningen har utdömt ett vite på 3000 kronor som butiken får betala varje gång de gör en inspektion och butiken säljer ostämplade ägg. Karin Hultmark har överklagat beslutet i tre olika instanser och väntar nu in Kammarrättens beslut.

– De kan ta hur mycket tid på sig de vill för min del, så länge beslutet är överklagat betalar jag inget vite, säger Karin Hultmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vad hände sedan?

Mer i ämnet