Foto: SVT

Hela Bengtsfors kämpade för Nermin

Publicerad

Det var i slutet på förra året som Nermin Ceman och hans familj fick besked om att de skulle utvisas – efter åtta år i Sverige.

Fallet engagerade en hel bygd när tusentals människor i Bengtsfors protesterade och samlade in namnunderskrifter för att försöka få Migrationsverket att ändra sig. Men så blev det inte. Familjen utvisades efter att Migrationsverket lurat familjen och sagt att de skulle komma på ett informationsmöte. På plats stod polis och väntade. Men av en slump befann sig Nermin Ceman, då 18 år, inte bland resten av sin familj.

– Jag hade en uppsats i svenska den dagen. Jag minns att pappa sa att det var viktigare att jag satsade på skolan än att åka på informationsmötet på Migrationsverket, berättar Nermin.

Vad hände sedan?

Gömde sig i 45 dagar

Efter utvisningen av hans familj gömde sig Nermin. I 45 dagar satt han instängd i en lägenhet.

– Jag vågade inte gå ut, det var otroligt jobbigt. Jag är inte van vid att sitta inomhus. Vanligtvis åker jag ju till skolan, tränar fotboll och är med kompisar. Sånt där vanligt, säger Nermin.

Han satt där till preskriptionstiden gått ut och han kunde ansöka om asyl igen. När han kom tillbaka till skolan kom lärare och klasskamrater framspringandes. De flesta grät. Nermin berättar att han kände sig överväldigad av allt stöd han fick.

I december åkte Nermin Ceman till Migrationsverket i Göteborg och ansökte om uppehållstillstånd igen. Även hans familj har ansökt igen. I januari påbörjades en ny asylutredning.

– Jag satt där på förhör i 2-3 timmar, berättar Nermin Ceman.

Lever i ovisshet

Sedan dess har Nermin levt i ovisshet.

– Det känns konstigt att hela ens liv ligger i deras händer. Det är tufft och väldigt jobbigt om jag ska vara ärlig, säger han.

Han berättar att hans advokat ringde vid ett tillfälle och gav hoppfulla besked. Tack vare det kunde han njuta av ett riktigt sommarlov. Planerna för framtiden är att gå färdigt det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och ta studenten. Därefter tänker han studera vidare – och bli tandläkare.

– Det är verkligen svårt att leva utan uppehållstillstånd. Man kan bara planera sitt liv en månad framåt hela tiden. Men jag är verkligen hoppfull om framtiden, jag har stora planer, säger Nermin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vad hände sedan?

Mer i ämnet