En stor brand rasar på Volvo Cars i Torslanda under tisdagsförmiddagen. Foto: TT

Brand på Volvo

Uppdaterad
Publicerad

En stor brand rasade på Volvo Cars i Torslanda i Göteborg under tisdagsförmiddagen. Räddningstjänsten bekämpade branden med ett stort antal styrkor och giftig rök spred sig i området. 150 anställda ska även ha evakuerats.

Det var ett laboratorium med tillhörande batterilager som brann, på Volvo Jacobs väg. Larmet kom strax efter klockan 09 och enligt räddningstjänsten hade branden spridit sig till en närliggande kontorslokal.

Det handlar om en byggnad på 20 gånger 60 meter, det är kraftig rökutveckling, sa Lars Larsson, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg strax efter att larmet gått.

Oklart läge

30 brandmän bekämpade branden.

– Branden startade i en byggnad bakom PV-huset. Det är inga personskador, säger en talesperson för företaget.

På grund av rökutveckling har flera kontorslokaler evakuerats. Det handlar om ungefär 150 personer.

Enligt SOS Alarm hade man två ambulanser på plats men ingen person har fått föras till sjukus.

– Det är en byggnad där man har forskning och labb som har brunnit, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Giftig rök

– Röken är giftig, vi uppmanar alla som bor i närheten att stänga fönster och dörrar, sa Annika Boberg vid Räddningstjänsten när det brann som mest intensivt.

Enligt Boberg arbetade man då med att begränsa branden.

Så sent som i februari rasade en annan större brand på Volvo Torslanda. Då brann det i ett krocksäkerhetscentrum som enligt Volvos talesperson ligger på en helt annat plats inom Volvos område i Torslanda. Ingen människa skadades heller vid den branden.

Vid halv 15-tiden meddelade räddningstjänsten att branden är släckt. Man beräknar att vara kvar för eftersläckningsarbete och kontroll till klockan 18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.