Foto: TT

Kan vara brott mot hyreslagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett brott mot hyreslagstiftningen. Det hävdar branschorganisationen Fastighetsägarna att Göteborgs försök att skapa billiga lägenheter i Frihamnen är. Försöket där 2500 lägenheter i centrala Göteborg skall få lägre hyror för att minska segregationen i staden har fått Fastighetsägarna att reagera.

– Vi tycker det är bättre att man följer den lagstiftning som finns. Den säger att lika lägenheter skall ha samma hyra, säger Charlotte Andersson, vd på branschorganisationen Fastighetsägarna GRF. Det är av rättviseskäl, fortsätter hon.

SVT Västnytt möter henne på en blåsig och regnig parkering i Frihamnen i centrala Göteborg. Här har det kommunala bolaget Älvstranden utveckling planer som innebär att det inom en 10-års period kan byggas runt 10 000 lägenheter, varav 2500 skall ha låga hyror.

Nytt sätt att bygga i Göteborg

En trea på 70 kvadrat skall inte få kosta mer än runt 6000 kronor, vilket är ungefär halva priset jämfört med motsvarande nyproducerade lägenheter i Kville bara några hundra meter bort. Allt för att försöka motverka den accelererande segregeringen i staden.

– Att folk inte har råd att bo, att det är bostadsbrist är ett stort problem och då måste vi göra allt för att hitta vägar för att lösa det, säger Lena Andersson, vd för det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling.

Även om det innebär att man undviker eller går runt hyreslagstiftningen?

– Vi utmanar kanske hyreslagstiftningen. Så skulle jag vilja se det, säger Lena Andersson.

Unik tolkning

Den utmaning hon pratar om handlar om en unik tolkning av undantag från hur man sätter hyran på en nyproducerad lägenhet.

För att man skall få bygga lägenheter här i Frihamnen har kommunen haft tydliga önskemål, närmast krav på fastighetsägarna. Vill de vinna en markanvisning för att kunna bygga måste de träffa ett avtal om så kallad presumtionshyra med hyresgästen.

Presumtionshyra är ett undantag som hittills använts för att fastighetsägare i nyproducerade lägenheter skall kunna ta ut en högre hyra än bruksvärdet under de första åren. Tanken är att detta skall stimulera till nyproduktion.

Tvärtom

Men det kommunen nu vill se, är att parterna träffar ett avtal där hyran – tvärtom – är lägre än bruksvärdet. Man vill alltså vända på det sätt presumtionshyra hittills har använts – och därigenom bryter man mot hyreslagstiftningen, hävdar Fastighetsägarna.

– Det är genom att ställa det här kravet vid markanvisningstävlingen som kommunen då vill få fram principer som bryter mot hyreslagstiftningen, säger Charlotte Andersson, vd på branschorganisationen Fastighetsägarna GRF.

– Jag håller inte alls med henne. Det är marknaden som kommer med egna lösningar, säger Lena Andersson, vd för det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling.

Detta nya sätt att använda sig av omvänd presumtionshyra är ännu inte prövat i någon rättslig instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt sätt att bygga i Göteborg

Mer i ämnet