Bruce laddar för två sommarkvällar på Ullevi. Foto: TT

Bruce redo för Ullevi

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen smäller det igen, Bruce Springsteen and the E Street band intar återigen Ullevi.

Bandet bjuder på totalt tre konsertkvällar som kan vara slutet på en trettiofem år lång och enligt många väldigt speciell kärleksrelation.

Det började med en inbokad konsert den 25 juni, sedan blev det en till den 27 juni och därefter ännu en den 23 juli. Tre näst intill slutsålda konserter av Springsteens and the E Street Bands ”The river tour” och som också kan komma att bli några av de sista stora arenaspelningarna som världsstjärnan kommer att genomföra.

Springsteen på Ullevi

”Sista stora turnén”

Första mötet mellan Bruce Springsteen och publiken i Göteborg var 1981, då i Scandinavium, sedan dess har det blivit ytterligare tio spelningar på Ullevi. På lördagkvällen, 35 år senare, är det dags igen. Anders Westgårdh är skribent och Springsteenkännare och var på plats i Scandinavium 1981.

– Jag minns 1981, att vi köade utanför Scandinavium för att köpa biljetter som man gjorde på den tiden. Sen konserten…, jag slogs verkligen av liveframträdandet, energin, inlevelsen, attityden. Jag hade sett många andra konserter innan men han var helt unik i sin kontakt med publiken.

Sedan dess har Anders Westgårdh sett Bruce Springsteen live över trettio gånger runtom i Europa och i USA.

– Jag kan säga så här, det var bättre förr, vilket ju är naturligt. Springsteen är 66 år nu så det är klart att energiupplevelsen blir annorlunda. Jag tror att det kan bli sista stora turnén, jag tror inte att de orkar så mycket mer, säger Anders Westgårdh.

Kärleken mellan Bruce och Göteborg

Att det är något speciellt mellan Göteborgspubliken och Springsteen är det många som är överens om. Enligt vissa är det stan och skärgården som lockar Springsteen, men också det faktum att han under spelningen 1985 på Ullevi fick hela arenan att skaka.

– Ja, det finns en ömsesidig kärlek mellan Göteborg och Springsteen. Han gillar stan och det är klart att upplevelsen när Ullevi förvandlades till Sveriges största rockorgie 1985 och som fick hela att arenan att skaka spelar in. Springsteen brukar avluta sina spelningar i Göteborg med orden ”It´s time for the stadium wrecker”, säger Anders Westgårdh.

Största publiktrycket någonsin

När året är slut kommer ”The River tour 2016” spelats över sjuttio gånger. Turnén utökas hela tiden och spelningen i Göteborg den 23 juli kommer inte som många hoppats på att bli den avslutande.

– Det har varit ett enormt publiktryck. Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger Thomas Johansson från Live Nation som arrangerar konserterna i Europa. Springsteen är gigantiskt stor och bara i Göteborg kommer vi att ha sålt upp emot 190 000 biljetter.

Vad är det som gör Springsteen så unik?

– Han uttrycker sig på ett sätt som är unikt, han når ut till alla i publiken på ett sätt som få gör. Han är en fantastisk liveartist och storyteller, det han berättar berör oss, säger Thomas Johansson från Live Nation.

Tillbaka till Anders Westgård som alltså sett över trettio spelningar och som nu även ska se de tre kommande på Ullevi i Göteborg.

Vad förväntar du dig av de tre konserterna?

– Jag förväntar mig tre spelningar med mycket glädje och att publiken är på tå och med på noterna Det kan ju vara sista dansen, säger Anders Westgård.

Spelningar Göteborg

1981 Scandinavium

1985 Ullevi

2003 Ullevi

2005 Scandinavium

2008 Ullevi

2012 Ullevi

2016 Ullevi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springsteen på Ullevi

Mer i ämnet