Krossat bullerskydd i Kungälv. Foto: SVT

Bullerskydd krossat på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelse av bullerskydd utmed motorvägar fortsätter. Den här gången har ett tiotal rutor utmed E6 vid Kungälvsmotet förstörts.

– Varje glasruta kostar säkert 10.000 kronor och så ska vi ha folk dit och stänga av. Det här kostar jättemycket, säger Jimmie Sjöberg, projektledare på Trafikverket.

Återkommande bekymmer

Krossade bullerskydd utmed E6 och E45 är ett återkommande bekymmer för Trafikverket. Så sent som i januari dömdes två män till fängelse för att ha krossat glas utmed E45:an i Ale, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare. Trots det tycks den meningslösa skadegörelsen inte upphöra.

– De pajar glas hejvilt, det pågår hela tiden, säger Jimmie Sjöberg.

Polykarbonat ersätter

Vid Kungälvsmotet pågår planer för en ombyggnation så när, eller ens om, glasrutorna kommer åtgärdas är inte helt klart.

– Annars är det är många glas som är utbytta mot polykarbonat. Vi byter ut efterhand, säger Jimmie Sjöberg.

Polykarbonat är ett material som är nästintill okrossbart men lite dyrare än glas. När 350 rutor byttes under E45 förra året hamnade slutnotan på runt sju miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.