Foto: Tomorrow/trafikkontoret

Då kan Hisingsbron börja byggas

Uppdaterad
Publicerad

Trafiknämnden i Göteborg beslutade vid ett extrainsatt sammanträde om vem som ska bygga nya Hisingsbron. Det innebär att byggnationen kan starta på allvar i början av 2017.

Nämnden utsåg Skanska-MTH Hisingsbron HB till huvudentreprenör för byggnationen.

– Alla tillstånd är på plats och en huvudentreprenör är utsedd för att bygga bron, så i början av 2017 räknar vi med att vi äntligen kan sätta spaden i marken, säger Susanne Hultgren, avdelningschef på trafikkontoret i Göteborgs stad.

Hisingsbron

Går att överklaga

Det går dock att överklaga nämndens beslut om huvudentreprenad i tio dagar.

– En överklagandeprocess kan ta ett halvår, men vi räknar oavsett med att börja bygga bron i början av nästa år, säger Susanne Hultgren.

Flera rättsprocesser har gjort att bron försenas, något som även lett till ökade kostnader för Göteborg.

– Rättsprocessen som vi har genomlidit, skulle jag vilja säga, har kostat ungefär 300 miljoner i utökad byggtid, utöver det har det tillkommit andra kostnader så den totala prisökningen blir runt 600 miljoner i 2009 års penningvärde, säger trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S).  

300 miljoner extra

Johan Nyhus säger sig ha respekt för rätten för parter att överklaga men ifrågasätter att processerna får så stora konsekvenser.

– Det vi tycker är tråkigt från Göteborgs stad och trafiknämnden är att det tagit så lång tid. Av sex års planering är tre i process. Med facit i hand kan vi se att vi hade rätt från första början.  Då är det tråkigt att vi behöver lägga 300 miljoner extra för att den här processen har dragit ut på tiden.

– Jag kommer personligen att ta upp detta med företrädare för rikspolitiken. Det är inte rimligt att vi utsätts för så otroligt långa handläggningstider via domstolar för det drabbar verkligen byggen och det är inte bara det offentliga utan framför allt det privata.

Slutfört år 2022

Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att fastställa en projektbudget för Hisingsbron på 3,5 miljarder kronor i 2009 års prisnivå. Den nuvarande investeringsramen sträcker sig fram till 2019 och med rivningen av Götaälvbron beräknas hela projektet vara slutfört år 2022.

Det som nu krävs är ett beslut om budget för hela byggperioden.

Planerad tidplan för Hisingsbrons färdigställande:

2017: Planerad byggstart för huvudentreprenaden.

2020: Hisingsbron öppnas för bil- och busstrafik.

2021: Hisingsbron öppnas för spårvagnstrafik. Den uttjänta Götaälvbron rivs.

2022: Rivningen av Götaälvbron avslutas under försommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hisingsbron

Mer i ämnet