Många kommuner längs Göta Älv och runt Vänern är oroliga för att den nya bron skall påverka sjöfarten negativt. Foto: Illustration Göteborgs stad

Fritt fram för Hisingsbron

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt skulle domen om Hisingsbron ha överklagats men inga ansökningar om överprövning vid Högsta Domstolen har kommit in. Det innebär att det är fritt fram för Göteborgs kommun att börja bygga Hisingsbron.

Mark- och miljööverdomstolen beslöt den 4 maj att Göteborgs kommun får  bygga Hisingsbron med en seglingsfri höjd på 12-13 meter.

I domen stod att den kunde överklagas till HD senast den 1 juni, men ingen ansökan om prövningstillstånd har registrerats. Om inget försenat överklagande kommer in de närmaste dagarna kommer domen att få laga kraft.

Hisingsbron

Lång process

Det var hösten 2014 som Mark- och miljödomstolen sade ja till bygget av den nya bron över Göta älv i centrala Göteborg. Men åtta kommuner överklagade beslutet till Mark- och miljööverdomstolen, De tyckte att bron skulle bli för låg och vara ett hinder för Vänersjöfarten. Men Mark- och miljööverdomstolen valde att gå på Göteborgs linje och i huvudsak tillåta bygget av den lägre bron. Man kräver dock att Göteborgs kommun under en prövotid ska visa att bron kan öppnas för passerande fartyg tillräckligt ofta för att inte skada det riksintresse som sjöfarten på Göta älv och Vänern är.

Driver inte vidare

Ingen av de kommuner som överklagade förra gången, det vill säga  Ale, Götene, Gullspång, Karlstad, Kristinehamn, Lidköping, Mariestad och Vänersborg, har begärt prövningstillstånd för att driva målet vidare i Högsta  Domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hisingsbron

Mer i ämnet