Timmerfartyget läcker in vatten. Foto: SVT

Därför gick Nossan på grund

Uppdaterad
Publicerad

Timmerfartyget gick på grund vid Stallbackabron i Göta älv för ett år sedan. Nu visar en utrending att huvudmaskinen började gå på tomgång vilket gjorde att fartyget inte gick att styra.

– Sånt här ska inte hända. Det är något vi måste gå till botten med, så att säga, sa Johan Källsson, vice vd på Thunbolagen, till SVT Nyheter Väst efter olyckan.

Timmerfartyget var på väg till Gruvöns bruk när grundstötningen inträffade. Fartyget fick en fyra meter stor reva och började ta in vatten. Nu, ett år senare, är Statens haverikommission klar med utredningen om vad som egentligen hände. Och den urpsrungliga tesen har visat sig stämma.

Gick inte att styra

Huvudmaskinen tappade varvtal efter att en kulventil råkat öppnats. Detta ledde till att maskinen till slut gick på tomgång vilket innebär att propellvattnet upphör och att fartyget blev omöjligt att styra.

Statens haverikommision ser händelsen som en allvarlig sjöolycka och kräver att Thun ship management åtgärdar de säkerhetsproblem som funnits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.