Redaktör Anton Svendsen. Foto: SVT

Därför namnger vi inte bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Roligt att så många vill hjälpa oss i vår granskning av bedrägerier på Blocket! Vi har fått frågan om vi kommer namnge bedragare vi stöter på. Svaret är nej.

På SVT är vi generellt försiktiga med att publicera identiteten på brottslingar. Ibland gör vi det, men det är ovanligt, och det är enbart i fall där det finns ett oerhört stort allmänintresse.

Meningen med den här granskningen är inte att hänga ut bedragare med namn och bild.

Blocketbluffarna

Vill hitta bedragarna

Däremot tycker vi att det är intressant och viktigt att teckna en bild av vilka personer som ligger bakom Blocketbedrägerierna, den nya typen av vardagsbrott.

Vi har fått uppgifter om att kriminella nätverk sysslar med den här typen av bedrägerier, vi vill se om det stämmer.

Eller är det kanske så att bedrägerier på Blocket i hög grad begås av personer som aldrig tidigare sysslat med kriminell verksamhet? Detta vill vi försöka ge er svar på. Och det går att göra utan att tala om vad personerna heter, eller var de bor.

Vi vill också komma i kontakt med bedragarna, och ställa frågor till dem.

Avidentifierar

Så fortsätt höra av er med tips, och har ni exempel på misstänkta bedrägerier eller bedragare så tipsa om det också! Använd då gärna vår kommentarsfunktion, eller mejla till oss direkt.

Vi plockar då bort de uppgifter om misstänkta brottslingar som gör att de går att identifiera, men publicerar i övrigt så mycket vi kan!

Vi läser alla tips, och försöker svara samtliga.

Tack för ert engagemang! Det är mycket spännande att göra journalistik tillsammans med er läsare på det här sättet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet