Foto: SVT

Debatt om skolan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna anklagades för att inte ta ansvar för skolan i Göteborg. Men skolministern fick sig också en känga.

Det var en samling debattsugna politiker som satt uppradade i SVT Västnytts studio. Och det drog igång med en gång när moderaten Kristina Tharing ville få socialdemokraterna att ta ansvar för att skolan dras med stora problem Göteborg. Hon fick medhåll av folkpartiets Helene Odenjung.

– De har släppt taget om skolan, sa hon.

Val 2014: Lunchdebatter i SVT Västnytt

Anna Johansson (S) är kommunalråd med ansvar för skolan. Hon försvarade sig med att klyftorna ökat under den borgerliga regeringen, och det har skapat problem för skolan i Göteborg.

– Skillnaden mellan de som har högutbildade och de som har lågutbildade föräldrar har ökat dramatiskt, sa Anna Johansson(S)

– Det är skrämmande att höra på Anna Johansson, svarade Kristina Tharing (M) som menade att Socialdemokraterna haft 20 år på sig att ta tag i problemen.

Friskolor hett ämne

Friskolor debatterades också flitigt. Här var de politiska skiljelinjerna tydliga. Medan de borgerliga allianspartierna var försiktigt positiva till vinstdrivande friskolor var Vänsterpartiet tydliga i sin hjärtefråga.

– Vi är tvungna att ha en överkapacitet i de kommunala skolorna på grund av friskolorna, sa Mats Pilhem (V) och var mycket kritisk.

En av de mest intressanta frågorna är hur skolan ska organiseras i Göteborg. Här vill Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ha en central skolnämnd som styr skolan, istället för att de ska styras i stadsdelarna.

– Att ha skolan kvar i stadsdelarna, det är ett misstag. Tre hundra fritidspolitiker styr skolan, det blir inte bra, sa Helene Odenjung (FP)

Miljöpartiet menade att det är svårt att driva en bra skola med under den sittande regeringen.

– Jan Björklund har visat prov på handlingskraft, men tyvärr utan eftertanke eller förankring, under de senaste åtta åren, sa Karin Pleijel (MP) som inte trodde på förslaget om en central skolnämnd.

Se debatten i sin helhet i klippet ovan. Ni kan också läsa vår livechatt från debatten här, med kommentarer och frågor från tittarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Lunchdebatter i SVT Västnytt

Mer i ämnet