Foto: SVT

Debatt om regionens utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen tappar mark. Regionen ligger efter när det gäller både bostadssatsningar och tillväxt. I vissa delar av regionen flyr befolkningen. På tisdagen samlades politikerna för att ge sina lösningar på problemen.

Det kan vara så att Göteborgsregionen tappar sin andraplats i Sverige. Befolkningsprognosen visar att Malmöregionen kan komma att ta över.

– Det kommer att bli så om vi inte gör någonting. Både i Göteborg och i Västsverige har vi hamnat i ett läge där vi är liknöjda. För mig andas det hängmatteläge, sa Jonas Andersson (FP) som ville lyfta tillväxtfrågan.

Val 2014: Lunchdebatter i SVT Västnytt

Här fick han delvis medhåll av moderaternas Gunilla Levén.

– Vår attraktionskraft är inte så bra som den borde vara.

En tydlig skiljelinje

Debatten kom sedan tillstor del att handla om kollektivtrafiken. Hur den ska utvecklas och finansieras blev en het fråga. Här finns en tydlig skiljelinje mellan de olika partierna.

– Moderaterna vill chockhöja kollektivtrafikavgifterna, sa Birgitta Losman (MP)

– Vi kommer höja pricerna sex, sju procent per år, svarade Gunilla Levén (M) och kritiserade istället S, V och MP för att finansiera kollektivtrafiken genom kraftigt höjda skatter.

Här la sig Vänsterpartiet i debatten.

– Kollektivtrafiken är oerhört viktig för regionens utveckling. Det är intressant att se hur man försöker dribbla bort den här frågan, både från Sverigedemokraterna och alliansen, sa Jan Alexandersson (V)

Han fick mothugg direkt av bland andra Kristdemokraterna.

– För dom som bor på landsbygden är inte kollektivtrafiken nummer ett, det är bilen. Och det är det som är hotet nu när det ska bli ökad beskattning på bilar, sa Conny Brännberg (KD) som ville se en satsning på pendelparkeringar.

Lyssna på hela debatten i klippet ovan. Eller läs vår livechatt från debatten här.

Tidigare gick det att uppfatta innehållet i den här artikeln som att Göteborgs kommun kan halka efter Malmö kommun befolkningsmässigt. Men det siffrorna handlar om en större storstadsregion, inte själva kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Lunchdebatter i SVT Västnytt

Mer i ämnet