Här vårdas Maja på neonatalavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Privat bild

Sjukhusets brister orsakade lilla Majas död

Uppdaterad
Publicerad

Mari-Sofi och Michael väntade sitt första barn. Men bristande handläggning på Mölndals sjukhus gjorde att deras dotter Maja avled. – Hur kan detta ske när både jag och mitt barn varit fullt friska i nio månader, säger Mari-Sofi Olausson.

Förra året väntade Mari-Sofi Olausson, 35, och Michael Eriksson ,33, sitt första barn, Maja. Undersökningar visade på goda värden på både Mari-Sofi och hennes dotter Maja. Mari-Sofi hade hört mycket gott om Mölndals sjukhus och fick en bokad tid för igångsättning på förlossningskliniken en tidig lördag i maj.

I förlossningsbrevet till barnmorskan bad Mari-Sofi om att få veta hur förlossningen fortlöpte samt raka direktiv av ansvarig barnmorska.

Men under förlossningen sker en rad misstag.

– Vi kände att det var konstigt redan från början. Från det att vi anlände så tog det några timmar innan vi kom till förlossningsrummet, säger Mari-Sofi Olausson.

Kände sig i vägen

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver paret om hur de kände sig ovälkomna och att läkarens attityd fick dem att känna sig i vägen. Efter att förlossningen gick trögt så bedömdes Mari-Sofi som ”högriskpatient”. Men trots det gjorde läkarna bedömningen att hon skulle sova. Dagen därpå, efter en natt av värkar, började hon att spy och fick hög feber.

– Jag ville föda naturligt och inte med kejsarsnitt.

Det var Mari-Sofis man Michael som på monitorn larmade om att Maja hade låg puls. Två barnmorskor försäkrade paret om att läkarna hade koll, men lite senare kom en annan från personalen inspringandes som insåg allvarliget i situationen. Mari-Sofi skjutsades snabbt iväg mot operationssalen. 40 minuter senare än beräknat anlände läkaren.

Fick inte veta om dottern levde

Parets dotter Maja föddes livlös och efter många återupplivningsförsök lyckades de få igång pulsen. Eftersom Mölndals sjukhus inte har en neonatalavdelning, alltså en avdelning som har kompetens att vårda för tidigt födda eller nyfödda barn som är sjuka, så fördes därför Maja med ambulans till Östra sjukhuset.

Mari-Sofi fick stanna kvar på Mölndals sjukhus och fördes till uppvaket utan att veta om hennes nyfödda dotter levde och utan att få information eller svar på vad som hände. Och det skulle dröja flera timmar innan de skulle få veta.

– Det tog fyra timmar innan vi fick en ambulans till Östra sjukhuset. Allt blev så himla overkligt, jag hann inte ens tänka på om mitt barn levde eller inte. Jag tänkte bara ”ta mig till sjukhuset nu”, säger Mari-Sofi.

Väl på Östra sjukhuset sa läkarna att Maja har blodförgiftning och syrebrist vid födseln vilket allvarligt skadat organ och hjärna. Maja avled tre dagar senare klockan halv ett på natten.

– Hur kan detta ske när både jag och mitt barn varit fullt friska i nio månader utan några anmärkningar från någon barnmorskekontroll?

Skarp kritik från IVO

Nu riktar IVO skarp kritik mot Mölndals sjukhus och menar att bristande handläggning till följd av dålig planering och ledning av förlossningsverksamheten orsakade Majas död. Enligt IVO:s granskning borde Mari-Sofis förlossning aldrig genomförts på Mölndals BB, där fanns inte rätt kompetens för att ta hand om riskförlossningar.

IVO skriver vidare att de läkare som var inblandade i förlossningen såg eller undersökte patienten mycket sällan samt att kommunkationen mellan vårdpersonalen var dålig.

”IVO anser att samverkan mellan barnmorskor och läkare skulle varit betydligt mer frekvent. Barnmorskor och läkare borde tillsammans gjort fortlöpande riskbedömningar under förlossningsförloppet. IVO anser att det inte är förenligt med god och säker vård att samverkan mellan barnmorskor och läkare inte fungerar på en förlossningsavdelning.”

 IVO har nu en pågående granskning av förlossningsavdelningen i Mölndal som väntas vara klar om några veckor.

– Jag var väldigt arg efteråt. Man litar ju blint på sjukvården, jag har ju inte den kompetensen, säger Marie-Sofi.

Sahlgrenskas chefläkare Görel Nergelius säger att man beklagar det inträffade och att sjukhuset gjorde en Lex Maria-anmälan och har vidtagit åtgärder för att säkerställa att något liknande aldrig inträffar igen.

– Det handlar framförallt om två saker, dels kommunikationen. Ett förlossningsarbete är ett team-arbete och där ser vi att kommunikationen inom och mellan teamen kan bli bättre.

– Vi tycker det här är en tragisk och allvarlig händelse. Vi försöker lära oss allting vi kan av detta så att det här förhoppningsvis inte ska hända igen, säger Görel Nergelius.

Ska föda igen nästa vecka

Nästa vecka är det tänkt att Mari-Sofi ska föda igen. Denna gången hoppas hon slippa genomlida samma sak igen.

– Om en vecka ska vi dit igen. Det är inte med glädje jag lägger mitt liv i någon annans händer igen, säger Mari-Sofi Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.