Tre personer mördades på skolan Kronan i Trollhättan. Foto: SVT

Dom efter hot mot skolan Kronan i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha hotat skolan Kronan i Trollhättan efter skolattacken.

21-åringen som kommer från Göteborg döms för att redan samma dag som skolan Kronan attackerades skickat hotfulla mejl till flera personer på Trollhättans kommun. I mejlen ska han bland annat ha hotat om fler attacker. 21-åringen skickade även hotfulla mejl till anhöriga till ett av skolattackens offer.

Hotade att spränga Stockholms stadshus

21-åringen döms även för att ha hotat flera andra personer runt om i Sverige, bland annat flera journalister och deras familjer samt för att ha bombhotat stadshuset i Stockholm.

Skolattacken i Trollhättan

Läs mer: Hot mot Kronan efter skolattack

Mannen har erkänt att han skickat mejlen men menar att hoten var på skämt.

Lider av allvarlig psykisk störning

Tingsrätten skriver att ”21-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning. Av denna framgår att han begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning.”

Därmed finner tingsrätten att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

21-åringen döms för 19 tillfällen av olaga hot. Han döms dessutom för barnpornografibrott och flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Han döms till att betala skadestånd på totalt över 400 000 kronor till offren, varav drygt 200 000 tilll Trollhättans kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet