Dom i stor kokainhärva

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kommer domen mot göteborgaren som åtalas i den stora kokainhärva som uppdagades sommaren 2010.

Det började med gripandet av en ensam man på en segelbåt – lastad med 1,4 ton kokain – på Karibiska havet sommaren 2010. Nu kommer domen i det omfattande narkotikamålet med knark värt flera miljarder kronor.

Den fjärde juni 2010 slog fransk tull till mot en segelbåt som låg 40 sjömil utanför Martinique på Karibiska havet. Ombord fann de en svensk ensamseglare i 50-årsåldern. Och 1,4 ton kokain förpackat i små jutesäckar.

Svenskar i kokainhärva

Det blev upprinnelsen till den stora narkotikahärva som nu, nästan tre år senare, resulterar i en dom i Stockholms tingsrätt under fredagen.

Internationell utredning

Svensk polis blev snabbt inkopplad efter gripandet 2010 och ganska omgående insåg man att den nu 56-årige egenföretagaren från Göteborg knappast på egen hand lyckats få fram kokain värt omkring fyra miljarder kronor.

-Det är för stora summor och mängder inblandade. Det här är en stor kriminell organisation som står bakom, sade polischefen för narkotikaroteln i Västra Götaland till TT.

Göteborgaren var dessutom aldrig tidigare misstänkt för narkotikabrott.

På hösten fördes han till Sverige och tre månader senare greps dessutom en ökänd svensk brottsling i Colombia. Den mannen, nu 40 år, pekades ut som hjärnan bakom smugglingsförsöket.

Först i mars 2012 ledde en massiv utredning, i samarbete med polis i USA, Colombia och Frankrike, till åtal. Enligt åtalet finns bevis för ytterligare två smugglingsförsök, samt två fullbordade smugglingar av narkotika till värden av 38 respektive 75 miljoner kronor. Allt ska ha ägt rum mellan 2006 och 2010.

Huvudmannen nekar

Bland de övriga sex åtalade i målet finns både sådana som ska ha hjälpt till med själva smugglingen men också personer som anses ha varit involverade i penningtvätt. Några påstås ha agerat bulvaner och investerat vinsterna från knarkaffärerna i företag och fastigheter, men pengarna ska också ha gått till ren lyxkonsumtion. Totalt ska man ha satt sprätt på över 100 miljoner kronor under åren 2007-2010. En av de utpekade bulvanerna och penningtvättarna är 40-åringens nio år äldre moster.

De tyngsta brottsanklagelserna har riktats mot 56-åringen, som erkänt delar av det han åtalats för, och 40-åringen, som nekar till allt.

Fakta

Bakgrundsfakta: De åtalade

Hjärnan: En 40-årig man, tidigare dömd för bland annat flera bankrån, anses vara huvudmannen i kokainhärvan där stora mängder knark i omgångar, under 2006 till 2010, har smugglats eller försökt smugglats från Latinamerika till Europa.

Ensamseglaren: En 56-årig man från Göteborg ska vid tre tillfällen ha hjälpt 40-åringen att smuggla eller försökt smuggla, stora mängder knark ombord på segelbåt. Han greps sommaren 2010 med 1,4 ton kokain på båten.

Släktingarna: En 49-årig moster till huvudmannen misstänks ha varit delaktig i kokainhärvan genom penningtvätt och överföringar av pengar. Hon misstänks också för grovt bokföringsbrott. Huvudmannens 59-åriga mamma ska med pengar från hans narkotikaaffärer ha köpt honom en bil.

Medhjälparna: En 30-årig och en 33-åring man ska ha hjälpt till att genomföra smugglingsförsöket 2009.

Övriga: Ensamseglarens 65-åriga flickvän ska ha hjälpt mannen med pengar vid ett tillfälle. En 40-årig man har bland annat köpt lyxbilar åt huvudmannen, och betalat med pengar från knarkaffärerna.

Källa: Åtalet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar i kokainhärva

Mer i ämnet