Foto: TT

Förgrep sig på 110 barn

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen i den stora sexbrottshärvan där en man från Ulricehamn stod åtalad för att ha förgripit sig på över hundra barn via internet. Han döms till sju års fängelse.

– Flickorna har varit oerhört modiga som har ställt upp och pratat om något som är så väldigt privat. Vilket måste vara oerhört svårt, säger kammaråklagare Åsa Askenbäck.

Idag kom domen mot den man från Ulricehamn som åtalats för att ha förgripit sig på över hundra barn. Enligt tingsrätten finns det totalt 116 målsäganden. Rätten fann att mannen gjort sig skyldig till övergrepp på 110 av dem.

Landsomfattande sexbrottshärva

Unga flickor

Offren är flickor, som oftast varit mellan 12 och 14 år gamla när brotten begåtts, och som finns över hela landet. På grund av detta har en stor del av flickorna kunnat höras på länk från tingsrätter från Malmö i söder till Haparanda i norr.

Kammaråklagare Åsa Askenbäck konstaterar även efter att domen kommit att rätten gett åklagarna rätt. 

– Det tycker jag är naturligtvis är tillfredsställande. Vi hade en väldigt bra utredning och mycket bevisning. Jag tycker att vi på ett bra sätt kunnat visa att han är ensam gärningsman, säger hon.

”Berövats en del av sin ungdom”

Den åtalade mannen har enligt åklagarna använt sig av falska identiteter. Han ska ha låtsats varit en jämnårig flicka eller pojke och tagit kontakt med sina offer via chattprogram på nätet. Därefter ska mannen förmått flickorna att visa sig nakna i webbkameror och utföra sexuella handlingar framför kameran. Något som mannen, utan flickornas kännedom, sedan spelat in på film.

– De har blivit vilseledda på ett oerhört förslaget sätt. Vissa av dem har berövats  en del av sin ungdom. Inträdet i det sexuella har blivit något skamfyllt och smutsigt för dem på grund av det han har gjort, säger Åsa Askenbäck.

SVT nyheter Väst har tidigare berättat om att de drabbade flickorna kommer från stora delar av landet. I samband med rättegången har det förutom från Västra Götaland, Småland och Halland suttit med personer via videolänk från åtta tingsrätter; Nacka, Malmö, Östersund, Umeå, Haparanda, Nyköping, Västmanland och Växjö. 

Spårade Skypeidentitet

Enligt åklagaren har mannen gjort vissa medgivanden, men förnekat till största delen.

Mannens advokat Mats Svanberg är just på väg till tingsrätten i Borås för att hämta domen på papper när SVT får tag på honom. Då har han ännu inte hunnit prata med sin klient om domen och om mannen vill överklaga.

– Jag kan konstatera att tingsrätten uppenbarligen inte delar vår värdering av bevisningen, säger han.

De brott som mannen gjort sig skyldig till är bland annat ett stort antal grova sexuella övergrepp mot barn och grova utnyttjanden av barn för sexuell posering, samt en rad andra brott. Brotten ägde rum under fem års tid från september 2010 och framåt. Mannen kunde avslöjas genom en anmälan i Uppsala förra våren. Polisen spårade honom genom hans Skype-id.

Hoppas på bra avslut

Själva utredningen är enormt omfattande, med en förundersökning på över 10 000 sidor. Rättegången startade i april och höll på i fem månader. Åsa Askenbäck förhoppning är att domen ska kunna hjälpa flickorna att gå vidare. Hon yrkade på åtta års fängelse för den misstänkte mannen.

– Jag hoppas domen kan bli någon form av bra avslut för dem – om det nu finns i den här typen av ärende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsomfattande sexbrottshärva

Mer i ämnet