I dag kommer domen mot den 47-årige man som åtalats för sexövergrepp mot 114 barn. Arkivbild Foto: Thomas Johansson/TT

Skärpt straff för Ulricehamnspedofil

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes Ulricehamnsbon för att ha förgripit sig på över 100 barn från olika håll i hela landet. Mannen överklagade, men nu fastställer hovrätten domen – och skärper straffet till åtta års fängelse.

Det var efter en polisanmälan i Uppsala som hela historien nystades upp. Flickorna som utsatts kommer från hela landet – från Malmö i söder till Haparanda i norr.

Efter husrannsakan hos mannen, som är i 45-årsåldern, i Ulricehamn kunde polisen koppla mannen till fler flickor som han hade utsatt för sexuella övergrepp. Sommaren 2015 kunde mannen gripas.

Landsomfattande sexbrottshärva

LÄS MER: Misstänks för sexbrott mot över 100 barn

Genom chatt-tjänster som Kik och Skype så fick han de unga flickorna, som då oftast varit mellan 12 till 16 år gamla, att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför en webbkamera. En flicka var så ung som 10 år gammal.

Åtalades för 650 brott – dömdes i  tingsrätten

I mars 2016 lämnades åtalet in till Borås tingsrätt med en förundersökning på över 10.000 sidor och innefattade runt 650 brott mot 114 flickor.

– Det är en jättestor utredning som krävt väldigt mycket resurser från samhället, sa kammaråklagare Hedvig Lundblad då.

Brotten ska ägt rum i fem år från september 2010 och framåt. Det handlar om grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök därtill, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt förtal och förtal.

I oktober förra året dömdes han till sju års fängelse i Borås tingsrätt för merparten av fallen.

Förnekade brott – överklagade

Men mannen har i huvudsak förnekat brott och överklagade domen till hovrätten.

– Överklagandet gjorde att många kände en stor uppgivenhet, sa Margareta Esplund, målsägandebiträde för 14 av flickorna.

LÄS MER: Överklagade tingsrättens dom

Mannen själv menar att han är oskyldig till drygt hälften av fallen.

– Han menar att det är någon annan person som har använt de här kontona som är aktuella i målet. Så han vill bli frikänd från dem som jag företräder i rätten, sa Margareta Esplund då.

Hovrätten ser allvarligare på brotten

Från det att mannen greps till att hovrättens dom meddelades i dag har det gått närmare två år. En väldigt lång tid att vänta för en ung människa, menar Margareta Esplund som är målsägarbiträde för 14 av flickorna.

– Att som ung person gå och vänta på vad det slutliga avgörandet ska bli, det är fruktansvärt jobbigt.

Vid klockan 11 på fredagen kom hovrättsdomen, som i skuldfrågorna i det stora hela gör samma bedömning som tingsrätten. Men på vissa punkter ser hovrätten allvarligare på brotten och har gått på åklagarnas linje om att en del brott ses som grövre än tidigare rubricerat.

– De faktorerna vi beaktat är att det är en stor mängd brott som var för sig har ett relativt högt straffvärde. Och så har brotten inneburit en kräkning för flickorna, något vi ser allvarligare på, säger hovrättsrådet Henrik Fernqvist.

– Fler brott har även rubricerats om. Vi har ansett att den här mannen haft en annan insikt om brottsoffrens låga ålder än tingsrätten bedömning.

Hovrätten höjer straffet med ett år till åtta års fängelse, vilket är straffmaximum i detta fall. Mannen förpliktas också att betala skadestånd.

”Skickar ett viktigt budskap”

Margareta Esplund, målsägandebiträde för 14 av flickorna. Hennes klienter finns i bland annat Skåne, Kalmar och Jönköpingstrakten.

Domen skickar ett viktigt budskap, menar Esplund.

– Jag tror att det är en väldigt bra signal till de som kan tänka sig att begå ett sådant här brott. Du blir upptäckt, det finns möjligheter att hitta dig även om du gömmer dig bakom en IP-adress.

– Det var väldigt skönt att man insåg allvaret och gav ett ordentligt straff. Det sänder en mycket tydlig signal om hur samhället ser på det här.

Hur känner de som du företräder tror du?

– Jag tror att de är väldigt lättade nu. Bearbetandet börjar inte förrän en dom har vunnit laga kraft.

Hur mår flickorna i dag?

– Det är olika men många mår fortfarande väldigt dåligt över det här. Många har fortfarande mycket skuld och skam. Det är mycket jobbigt för unga människor att delta i en rättsprocess på det här sättet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsomfattande sexbrottshärva

Mer i ämnet