Foto: SVT/Arkiv

Misstänks ha förgripit sig på 114 barn

Uppdaterad
Publicerad

En man från Ulricehamn åtalas för att ha förgripit sig på 114 barn via internet. Mannen förnekar brott.

De drabbade finns över hela landet. Det handlar om unga flickor, mestadels mellan 12 och 14 år gamla. Den yngsta flickan var bara tio år när hon kom i kontakt med mannen.

Den åtalade mannen ska använt Kik och Skype för ha kontakt med flickorna. Enligt åklagaren har mannen i princip samtliga fall använt en falsk identitet och utgett sig för att vara en jämnårig flicka, respektive en jämnårig pojke.

Landsomfattande sexbrottshärva

Under måndagen lämnades åtalet in  med en förundersökning på över 10 000 sidor.

– Det är en jättestor utredning som krävt väldigt mycket resurser från samhället, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad.

Spelat in barnen

Mannen har förmått barnen att visa sig nakna i webbkameror och utföra sexuella handlingar framför kameran. Detta ska mannen sedan utan flickorna känt till det spelat in på film. Han ska även fått flickorna att ta bilder på sig själva och skicka till honom. Totalt handlar om det 114 barn som utsatts. Brotten ska ägt rum i fem år från september 2010 och framåt. Det handlar om grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök därtill, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt förtal och förtal.

Åklagaren menar att många flickorna skuldbelagt sig själva.

– När flickorna har förstått att de blivit utsatta för ett har brott har de känt sig väldigt lurade. De har skuldbelagt

sig själva och känt att de har gjort något fel, men det har de inte gjort, säger Hedvig Lundblad.

Många offer hittades efter husrannsakan

Brotten avslöjades genom en anmälan i Uppsala förra våren. Genom den misstänkta mannens Skype-id kunde polisen spåra mannen. Vid en husrannsakan i somras beslagtogs datorer, telefoner och usb-minnen som innehöll många filmer och bilder samt chattrafik från Kik och Skype. Därefter kunde sedan alla drabbade hittas.

Vad har mannen själv sagt?

– Han förnekar brott. Han har under utredningens gång ändrat sin historia flera gånger. Men mer än så vill jag inte kommentera.

Den misstänkte mannen har suttit häktad sedan i juni. Om mannen fälls för grovt sexuellt utnyttjande av barn riskerar han fängelse i högst sex år.

SVT Nyheter Väst har sökt mannens advokat för en intervju. Han svarar att han inte har några kommentarer kring åtalet.

Rättegången mot mannen startar den 11 april i Borås tingsrätt. Tingsrätten räknar med att förhandlingen kommer att ta lång tid. Enligt planeringen kommer huvudförhandlingen ta upp till 46 dagar och pågå ända fram till slutet av augusti. Stor del av förhandlingen förutom yrkanden, inställning och slutanföranden kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsomfattande sexbrottshärva

Mer i ämnet