I tingsrätten dömdes mannen från Ulricehamn till sju års fängelse för flera hundra sexuella övergrepp mot barn. Foto: SVT

Mannen dömdes för hundratals sexövergrepp på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Ulricehamnsbon dömdes för att ha förgripit sig på över 100 barn, men mannen förnekar brott och vill gå fri. Därför överklagde han och i dag faller hovrättens dom.

– Överklagandet gjorde att många kände en stor uppgivenhet, säger Margareta Esplund, målsägandebiträde för 14 av flickorna.

Flickorna kommer från hela landet – från Malmö i söder till Haparanda i norr. Men det var på grund av en polisanmälan i Uppsala som hela historien rullades upp.

Efter en husrannsakan hos mannen kunde polisen sedan hitta och identifiera fler och fler flickor som han hade utsatt för sexuella övergrepp.

Landsomfattande sexbrottshärva

Mannens tillvägagångssätt var att ta kontakt med barnen över chatten Kik och Skype. Sedan fick han de unga flickorna, som var i åldrarna 12-16 år när brotten begicks, att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför en webbkamera.

I vissa fall spelade han även in barnen – vilket sedan blev del av bevisningen emot honom.

Mannen från Ulricehamn greps sommaren 2015 och åtalades förra året, efter en mycket omfattande förundersökning på 10.000 sidor. Totalt innefattade åtalet runt 650 brott mot 114 flickor.

”Fruktansvärt jobbigt”

I oktober förra året dömdes han till sju års fängelse i Borås tingsrätt för merparten av fallen.

LÄS MER: Förgrep sig på över 100 barn

Men mannen har i huvudsak förnekat brott och överklagade domen till hovrätten.

– Överklagandet gjorde att många kände en stor uppgivenhet, säger Margareta Esplund, målsägandebiträde för 14 av flickorna.

Mannen själv menar att han är oskyldig till drygt hälften av fallen.

– Han menar att det är någon annan person som har använt de här kontona som är aktuella i målet. Så han vill bli frikänd från dem som jag företräder i rätten, säger Margareta Esplund.

LÄS MER: Dömdes för sexbrott mot 110 barn – överklagar

Från det att mannen greps till att hovrättens dom meddelas i dag har det gått närmare två år. En väldigt lång tid att vänta för en ung människa, menar Esplund.

– Att som ung person gå och vänta på vad det slutliga avgörandet ska bli, det är fruktansvärt jobbigt.

Fällande dom – lindrigare straff

Hon tror att det blir en fällande dom även den här gången. Det stora frågan är snarare vilket skadestånd och vilken påföljd det blir.

– Man får en vink för framtiden var skadeståndsnivåerna ligger i den här typen av brottslighet. Och givetvis är det en ledning också när det gäller påföljdsfrågan, alltså vad den här typen av brottslighet ska ha för straffvärde, säger Esplund.

Men någon skärpning av straffet – från sju år till maxstraffet åtta år – förväntar hon sig inte.  Snarare ser hon möjligheten att det blir ett lindrigare straff.

– Det kanske jag har lite svårt att se. Det finns en viss obenägenhet att gå så långt upp. Man vill alltid ha ett visst utrymme för ännu grövre brottslighet.

SVT Nyheter Väst har sökt mannens advokat för en kommentar .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsomfattande sexbrottshärva

Mer i ämnet