Mannen från Ulricehamn dömdes till sju års fängelse. Foto: SVT

Miljonkostnader för stora rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den långa rättegången om sexövergrepp på nätet spräckte Borås tingsrätts budget. Nu begär tingsrätten nära en miljon kronor för att täcka kostnaderna.

– Vi har naturligtvis en viss beredskap för att ta större mål, men inte så här stora mål, säger Ove Lindström, lagman på Borås tingsrätt.

I fredags dömdes en man från Ulricehamn till sju års fängelse för att ha förgripit på över 100 flickor via nätet. Rättegången pågick i Borås Tingsrätt från april till slutet av augusti.

Landsomfattande sexbrottshärva

– Det är klart att det har tagit stora resurser, säger Ove Lindström.

Tagit in pensionerade domare

För Borås Tingsrätt innebar den långa rättegången att två domare var i princip borta från annan verksamhet då de satt med i förhandlingen och sedan skrev domen. För att lösa detta fick tingsrätten ta in en vikarierande domare från Domstolverkets förstärkningsstyrka samt pensionerade domare.

– I stort sett har vi lyckats täcka upp utan att andra mål blivit lidande. Men det har väl inte gått att hålla riktigt samma takt, säger Ove Lindström.

”Annars spricker vår budget”

Enligt lagmannen har det även krävts att övriga domare och personal behövt hoppa in och ta på sig extrauppgifter för att verksamheten ska löpa. Den stora rättegången har krävt omfattande planering och har lett till ökade kostnader för tingsrätten. Nu begär rätten nära en miljon kronor från domstolsverket för att klara kostnaderna.

– Det räknar jag med att vi får, annars spricker vår budget, säger Ove Lindström.

Utöver tingsrättens kostnader så tillkommer kostnader för advokaten och de många målsägandebiträdena. En nota som hamnar hos staten. Totalt handlar det om nära åtta miljoner kronor, varav tre miljoner kronor är för den dömda mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsomfattande sexbrottshärva

Mer i ämnet