Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se söndagens manifestationen som startade på Götaplatsen i Göteborg. Foto: SVT

Manifestation i Göteborg för att uppmärksamma dödsolyckor på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

2023 var det dödligaste arbetsåret på drygt ett decennium i Sverige. På söndagen uppmärksammades dödsolyckorna genom en manifestation i Göteborg.

– Alla ska komma hem rena och hela till sina familjer efter en hård arbetsdag, säger Erik Andersson, ordförande för Unga Byggare Väst och ledamot i LO-SSU.

65 personer omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige förra året. På söndagen uppmärksammas Workers' Memorial Day över hela världen. I Göteborg manifesterade byggnadsarbetare för att minnas alla de som omkommit på arbetsplatsen.

– Detta året, 2024, har 18 personer inte fått komma hem efter sin arbetsdag, för att de har mist livet. Det är helt bisarrt och så ska vi inte ha det i vårt land, säger Erik Andersson, ordförande för Unga Byggare Väst och ledamot i LO-SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.

Erik Andersson tycker att frågan borde få större uppmärksamhet – hör honom berätta mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.