Kosmosgatan i Bergsjön Foto: SVT

Efter decennier av förfall – nu ska Bergsjön rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av bristande underhåll är bostadsområdet runt Kosmosgatan i Bergsjön väldigt nedgånget. Det ställer stora krav på de nya ägarna som nu på sikt vill få till stora förbättringar i området.

Det handlar om drygt 800  lägenheter i bostadsområdet på Kosmosgatan, Zenitgatan och Atmosfärsgatan i Bergsjön. Under decennier har de misskötts och drabbats av omfattande fukt och mögelskador.

Sedan ett år tillbaks så ägs de av fastighetsbolaget Balder som nu har stora krav på sig att rusta upp området.

Miljonprogrammet förfaller

– Vi tror att vi kan göra en stor förändring långsiktigt här uppe. Vi ska vårt ansvar och vi ser det som en långsiktig investering, säger Magnus Andersson som är områdeschef på fastighetsbolaget Balder.

Handlar om förtroende

Fastighetsbolaget Balder som nu äger fastigheterna runt Kosmosgatan är ett bolag som förvaltar fastigheter för omkring 12 miljarder kronor.

– Det första vi måste skapa här uppe är ett förtroende. Det är det vi kommer att jobba med den närmaste tiden, att få hyresgästerna att förstå att vi är här och att vi tar det på allvar, säger Magnus Andersson.

Redan 1998 när Poseidon sålde de allmännyttiga lägenheterna till det amerikanska riskkapitalbolaget GE Capital var lägenheterna i stort behov av renovering. I köpekontraktet stod det då att GE Capital skulle bli långsiktiga ägare med ett särskilt engagemang för Bergsjön.

Men så blev det inte. Redan 2002 säljs fastigheterna vidare till Niam Fond. Där efter har fastigheterna ägts av riskkapitalbolag både från Danmark och från Luxemburg innan Balder för ett år sedan gick in som ägare.

Gjort storvinster

Under de 16 år som gått sedan Poseidon sålde har åtskilliga miljarder bytt ägare och storvinster kammats hem. Men inga av de tidigare ägarna har gjort vad de lovat nämligen att vara just långsiktiga ägare. Så förtroendet för fastighetsägare är inte högt hos de boende.

SVT Västnytt träffar Teresa Zekir som har bott i området sedan 1989.

– Det har inte blivit något bättre, det har bara blivit värre och värre och det ser bara sämre och sämre ut både på insidan och utsidan. Det är ingenting som är renoverat eller som riktigt fungerar i lägenheterna, säger Teresa Zekir.

Ska vara långsiktiga

Men det säger sig Balder nu vilja ändra på, dels genom att rusta upp lägenheterna och fixa till gårdarna men framförallt vill man satsa på att lära känna sina hyresgäster.

För att kunna göra det så har Balder anställt en person som enbart ska rikta in sig på det sociala arbetet i området, och vara en kontakt mellan hyresgästerna och hyresvärden.

Förhoppningen från de boende är att fastighetsägaren ska bli den långsiktiga ägare man väntat på i många år.

– Vi är ett stort seriöst börsnoterat fastighetsbolag vi tror på det här långsiktigt, vi har sagt att vi ska göra allt som står i vår makt för att vinna dom här förtroendena som behövs för att ta det här området till nästa steg, säger Magnus Andersson områdeschef på fastighetsbolaget Balder.

Fakta

Fakta: Fastigheterna i Bergsjön

Fastigheterna byggdes av allmännyttan på 60-talet och ligger på Kosmosgatan, Zenitgatan och Atmosfärsgatan i Bergsjön. Lägenheterna tillhörde allmännyttan fram till 1998, därefter har flera riskkapitalbolag ägt fastigheterna.

  • 1998 GE Capital köper fastigheterna av Poseidon. GE Capital är ett svenskt dotterbolag till ett av världens största företag General Electric.
  • 2003 GE Capital säljer till Niam Fond som är en av de största fastighetsfondförvaltarna i norden.
  • 2006 Danska Centerplan Nordic AS köper fastigheterna.
  • 2008 Centerplan går i konkurs och fastigheterna hamnar hos en konkursförvaltare. Centerplan dotterbolag Bovista tar över fastigheterna.
  • 2012 Glitnir Bank Luxembourg, dotterbolag till den isländska banken Glitnir som gått i konkurs, köper Bovista av Centerplans konkursbo.
  • 2013 Balder köper upp Bovista av Glitnir Bank Luxembourg. Köpet omfattar 4300 lägenheter runt om i Göteborg för en totalsumma på två miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet förfaller

Mer i ämnet