De röda prickarna på kartan är dödsolyckor på Europavägar de senaste fem åren. Foto: Motormännen/SVT

Europavägarna värst i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

I Västsverige finns fortfarande 20 mil Europaväg som inte är mötesseparerad. Av 164 dödsolyckor de senaste fem åren i landet var det 35 personer som omkom i Västra Götaland, visar en undersökning av Trafikverket och Motormännen. Av dessa var det 17 personer fick sätta livet till på E20.

– Västra Götaland är den region som vi är mest bekymrade för. E20 är den i särklass mest drabbade vägsträckan, säger Motormännens vd Fredrik Daveby till Västnytt. Det är oacceptabelt att vägen mellan Sveriges två största städer är den mest olycksdrabbade.

Under den undersökta perioden var det 12 personer som omkom på icke mötesseparerade sträckor på E45 i Västra Götaland. På E6:an omkom sex personer.

– Vi skulle årligen kunna rädda ett 30-tal liv och 150 skadade om vi bygger mitträcken på de 200 mest drabbade milen i Sverige, säger Fredrik Daveby.

I Västra Götalandsregionen handlar det om 20 mil som skulle behöva byggas om. Totalt i Sverige handlar det om 200 mil som skulle behöva byggas om för att göra Europavägarna säkrare, uppger Motormännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.