Foto: Linus Olsson

Explosionsrisk i Tjuvkil – långa bilköer

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område spärrades av efter en brand i ett förråd innehållandes gasflaskor i Tjuvkil väster om Kungälv under tisdagseftermiddagen. Personal från Borås kallades till platsen för att skjuta sönder flaskorna. Först efter flera timmar började trafiken rulla igen.

Larmet kom vid halv ett-tiden på tisdagen. När polis och räddningstjänst kom till platsen var förrådet redan helt övertänt.

Enligt räddningstjänsten fanns gasflaskor i byggnaden som riskerade att explodera och man beslutade att skjuta mot tuberna.

– Det är inte bara att skjuta hur som helst. Specialutbildade skyttar på väg från Borås.

På grund av explosionsrisken spärrades ett område med en radie på 300 meter av runt förrådet. Marstrandsvägen var är helt avstängd i båda riktningarna från Nordön och vägen var avspärrad i flera timmar under eftermiddagen.

Långa köer

– Om det inte går att skjuta flaskan tar det 24 timmar innan avspärrningen kan hävas. Det bör inte vara omöjligt att komma åt flaskan men det är upp till skytten, oavsett kommer det att ta minst två, tre timmar till, sa Johan Häger, stabschef vid Bohus räddningstjänstförbund till SVT nyheter Väst under eftermiddagen.

Stoppet orsakade mycket långa köer. På Kungälvs kommun samlades kommunens krisledningsgrupp under eftermiddagen för att förbereda sig inför ett värstascenario.

Trafiken igång igen

– Vi har först och främst arbetat med att se till att det finns personal inom vård och omsorg för dem som behöver och att det finns personal i skolor och förskolor som kan ta hand om barn som inte kan bli hämtade. Vår prioritet handlar just nu om att sammanföra barn och unga med anhöriga, säger Karin Dahl, tf kommunikationschef på Kungälvs kommun.

Strax efter klockan sex på eftermiddagen fick personal på kommunen besked från räddningstjänsten om att man lyckats skjuta sönder flaskorna och att trafiken börjat rulla igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.