Foto: SVT

Fristad för hemlösa kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Att vara hemlös och kvinna innebär en särskilt utsatt situation. På Huldas hus i Göteborg erbjuds dessa kvinnor en mötesplats.

På lördagen, den Internationella kvinnodagen, höll man extraöppet för att sätta fokus på sina deltagare.

SVT Västnytt har träffat Inger Crepin, en av dem som regelbundet besöker Huldas hus. Sedan Inger började komma till Huldas hus har hon börjat skriva igen, inte minst om sina livserfarenheter.

– Utan att de vet om det själva så har personalen hjälpt mig väldigt mycket, berättar Inger Crepin.

Huldas hus ligger i Majorna och drivs av Göteborgs stad. Hit kan kvinnor komma på dagtid under vardagarna för att delta i olika aktiviteter eller bara vila sig eller kanske ta en dusch. I snitt är det drygt 20 besökare varje dag.

– Jag har ett spelmissbruk bakom mig som jag tampas med varje dag. Men här kan man bolla sina tankar, säger Pia Jansson.

Prisad verksamhet

Att verksamheten är uppskattad fick personalen bevis på i förra veckan. Då fick Huldas hus ta emot pris på Faktumgalan. En gala som uppmärksammar dem som gör insatser för hemlösa.

– De flesta som kommer hit är utsatta på många sätt. Många har blivit misshandlade och känner att det är tryggare att vara på ett ställe där det bara är kvinnor, berättar Anette Bäckström som jobbar på Huldas Hus.

Fakta

FAKTA: Internationella kvinnodagen

FN införde dagen 1975 och 1977 beslutade FN:s generalförsamling om en resolution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.