Samordnaren för extremism: Positivt för hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Göteborg dömdes på måndagen till livstids fängelse för att ha begått terroristbrott i Syrien. En dom som är väldigt viktig för den grupp och samordnare i kommunen som arbetar med att förebygga våldsbejakande extremism i Göteborg.

– Vi står självklart positiva till den här domen. Det är viktigt att de personer som gör sig skyldiga till sådana här brott i Syrien eller Irak ställs till svars för sina handlingar. Det här är en signal om att det inte är okej att utföra sånt, komma hem och komma undan med den typen av våldshandlingar, säger Haisam A-Rahman, samordnare våldsbejakande extremism.

Vad tror du en sån här dom ger för effekt?

Terrordömda göteborgare

– Det kommer att diskuteras både bland de som sympatiserar och de som inte sympatiserar. Signalvärdet är stort för vårt kommande arbete, säger Haisam A-Rahman.

Färre ansluter sig

Enligt Haisam A-Rahman är det svårt att säga hur läget är just nu i Göteborg när det gäller exakt hur många som ansluter sig till eller sympatiserar med IS. Men en konsekvensk kan vara att färre personer ansluter sig.

– Färre personer väljer att åka ner eller för den delen sympatisera med IS. Och likväl är det personer som väljer att inte komma tillbaka till Sverige. Det blir svårare för dem att komma ut från områden som är kontrollerade av IS. Och nu med de här fällande domarna så vet man att det finns tydliga konsekvenser för det man gör där, säger Haisam A-Rahman.

Vad för signaler har ni fått den senaste tiden?

– Det vi ser nu är att rekryteringen och vilken målgrupp man riktar sig till är framför allt unga barn och ungdomar, och då även flickor i ung ålder. Därför har vi nu starka insatser riktade till just den målgruppen, säger Haisam A-Rahman.

Förbereda staden

Just nu arbetar man med insatser riktade specifikt mot vissa riskgrupper, men också med att se till så att kommunen och dess tjänstemän kan hantera vissa situationer.

– Det här är ju en fråga som väcker både avsky och intresse i alla åldrar. Så det vi gör just nu är att se till att staden är så beredda att hantera sådana här utmaningar. Vi kommer att fortsätta med våra utbildningsinsatser, både med tjänstemän, men också med de som behöver vårt stöd. Vi måste hela tiden väcka den här frågan och se till att hela staden är vaksam kring våldsbejakande extremism, säger Haisam A-Rahman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet