Fjärdingsskolan ligger i det socialt utsatta området Hässleholmen. Foto: SVT

Få behöriga sökte till krisskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter massavhopp av lärare söker Fjärdingskolan i Borås 16 nya lärare. Men få behöriga lärare har visat intresse.

– Vi är jätteoroliga och bekymrade, säger Zahra Kadhum, en av föräldrarna i föräldraföreningen Fjärdingskolan.

Det var i mitten av september som nyheten briserade. Tolv lärare sa upp sig på en gång från Fjärdingskolan i Borås, på grund av vad de ansåg var för hög arbetsbelastning och för låg lön. Efter massuppsägningarna har skolan sökt nya lärare, totalt 16 tjänster.

I söndags gick ansökningstiden ut och det visade sig att få behöriga lärare sökt tjänsterna. Av 62 sökande var bara sju behöriga. Och av dem sju har fyra redan tackat nej, så totalt återstår bara tre behöriga sökande.

Borås skolor

– Det är klart att det är bekymmersamt. Jag hade självklart hoppats på fler, säger Per Kettisen, rektor på Fjärdingskolan.

Social utsatt område

Per Kettisen ser lärarbristen i samhället som en av förklaringarna till få behöriga lärare sökt. En annan förklaring är själva skolan.

– Fjärdingskolan kanske inte den skola man söker sig till först i Borås. Det är en tung skola i ett tungt område, säger Per Kettisen.

På Fjärdingskolan går nära 400 elever. Den senaste tiden har skolan tagit emot många nyanlända elever, vilket enligt lärarna ökat arbetsbördan. Skolan ligger också på Hässleholmen, ett område som pekats ut av politiker och polis som socialt utsatt.

Försöker minska arbetsbördan

Per Kettisen hoppas att de lärare som sagt upp sig från skolan ska stanna kvar och lyfter fram en rad åtgärder som görs för att minska arbetsbördan, bland annat ett stopp för att ta in fler nyanlända elever.

– Då får vi en lugnare arbetssituation i klasserna, säger han.

Skolan kommer också att få extra hjälp av bland annat stadsdelsvärdar. Rektorn hoppas att de resurserna ska kunna användas till bland annat rasttillsyn.

Efter att lärarna sagt upp sig har lärarlöner varit en fråga som diskuterats flitigt i kommunen. En grupp ledd av kommunchefen har tillsatts för att se över frågan. Något rektorn också hoppas ska kunna ge resultat.

Men föräldraföreningen på Fjärdingskolan är ännu inte lugnade. I en ny debattartikel kräver de en tydlig plan med konkreta lösningar som garanterar en fungerande Fjärdingskola i januari.

– De har inte visat att de har tittat allvarligt på det som hänt. Det här får framtida konsekvenser, säger Zahra Kadhum.

Lärare kan tvångsförflyttas

Om inte Fjärdingskolan lyckas rekrytera lärare återstår en drastisk åtgärd, enligt rektor Per Kettisen.

– Då kan pedagoger från andra skolor i Borås bli hänvisade till att arbeta på Fjärdingskolan.

Som situationen ser ut med rekryteringen, finns det en risk att skolan läggs ner?

– Den kommer att finnas kvar. Det går inte att placera de här hundratals eleverna på någon annan skolenhet då det är väldigt fullt på alla skolor i Borås idag. Vilka som kommer jobba här är väl lite grann skrivet i stjärnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet