Foto: SVT

Finska facket oroas av lärarflytt till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Lärarfacket i Finland oroas över svenska kommuners försök att locka över deras lärare.

– Man är rädd att Sverige ska locka så många att vi får en brist i finlandssvenska skolan, säger Anders Rusk, internationell koordinator.

Borås stad har redan gjort ett försök i Åbo. I veckan var det Malmö, Örebro och Eskilstunas tur. De gjorde gemensam sak och for till Vasa i hopp om att anställa svenskspråkiga lärare.

Läs mer: Flyger till Finland i jakt på lärare

Borås skolor

Svenska kommuners jakt i Finland har inte gått Undervisningssektorns fackorganisation, OAJ förbi.

– Det finns en oro för att det här ska ske i större grad, säger Anders Rusk på OAJ.

Få pratar svenska

Arbetslösheten bland lärare, totalt sett i Finland, är hög. 4.000 saknar jobb. Men det är bara en liten del av dem som talar flytande svenska.

– Det finns ungefär 100 svenskspråkiga lärare som är arbetslösa, säger Anders Rusk.

I vissa regioner råder redan nu en brist på lärare till de finlandssvenska skolorna, enligt Anders Rusk. Sveriges försök att anställa finsk utbildad arbetskraft är en fråga som blivit aktuell och diskuterats under året. Facket OAJ anser att det är upp till varje individ att själva bestämma var de vill arbeta. Med de ser gärna att de svensktalande lärarna blir kvar inom landets gränser.

Läs mer: Finska Johanna: Får jag jobbet tar jag det

– Det kan bli ett kvalitetsproblem för oss. Får vi svårt att hitta personal till våra finlandssvenska skolor så måste vi anställa obehöriga. Det är det vi är rädda för när vi ser den här utvecklingen.

Nationalekonomiskt illa

Anders Rusk menar att det finns två sidor med exporten av lärare. Hur man ser på det beror på vilket perspektiv man tar.

– Det är nationalekonomiskt illa att lärare som vi utbildat flyttar över till Sverige. Men för individerna är det bara positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet